Kultúra

Portréfilm készül a Nobel-díjas Krausz Ferencről 

A Nemzeti Filmintézet televíziós produkciók gyártására szavazott meg támogatásokat, köztük Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus életét és munkásságát, valamint az 1956-os szabadságharcos, Wittner Mária életét bemutató dokumentumfilmekre. A mozi nézettségi rekordot hozó A nemzet aranyai című dokumentumfilmet követően sorozat dolgozza fel a Kemény Dénes vezette magyar férfi vízilabda-válogatott sikereit.

Portréfilm készül a Nobel-díjas Krausz Ferencről 
Portréfilm készül prof. dr. Krausz Ferenc fizikai Nobel-díjas tudósról
Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/Matthias Balk

A Nemzeti Filmintézet (NFI) egyik legfontosabb vállalása a televíziós bemutatásra és streaming szolgáltatásra készülő alkotások pályázati úton történő támogatása. A teljes magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet az elmúlt három évben a mozifilmek mellett több mint háromszáz tartalmas, kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó televíziós alkotás megvalósulását támogatta.

A Televíziós Döntőbizottság hét produkciónak szavazott meg gyártási támogatást.

Dramatizált dokumentumfilm készül prof. dr. Krausz Ferencről, aki kutatótársaival elsőként állított elő és mért meg attoszekundumos fényimpulzust, amelyért elnyerték a fizikai Nobel-díjat 2023-ban. A Kiss Gábor István által rendezett egész estés alkotás bemutatja a tudós életét és munkásságát, rávilágítva kutatásainak mindennapi életünkre is hatást gyakorló jelentőségére.

Gyártó: Szupermodern Stúdió Kft., NFI támogatás: 151,9 millió Ft

A nemzet aranyai címmel sorozat készül a 2000 és 2008 között egyedülálló módon, egymás után három olimpiai aranyérmet szerző magyar férfi vízilabda-válogatottról, amely az azonos című, rekordnézettségű mozifilmhez hasonlóan a legendás csapat világhírű sikerekkel tarkított időszakát idézi fel. A személyes beszámolókat, sok újdonságot és ritkán látott korabeli felvételeket is tartalmazó sorozatot a közel 100 ezres mozis nézettséget elérő dokumentumfilm alkotója, Zákonyi S. Tamás és Elek Ottó rendezi.
Gyártó: Flashback Media Kft., NFI támogatás: 198,5 millió Ft

Különleges felfedezőútra hív Eperjes Károly színművész az Isten háza némán is beszél, út a mennyekbe című alkotásban, amely az ember és a Teremtő közötti párbeszéd helyreállításának kísérletén keresztül az élő Istennek jár utána. A hét epizódból álló dokumentumfilm sorozat rendezője Törcsi Levente Balázs.

Gyártó: MM Motion Picture Kft., NFI támogatás: 35 millió Ft

Wittner Mária életét feldolgozó dokumentumfilm készül 200 nap címmel, Koltay Gábor rendezésében. A közelmúltban elhunyt, példaértékű közéleti tevékenységet folytató Corvin közi forradalmárt előbb halálra, majd életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték 1956-ban, a róla szóló alkotás a siralomházban töltött napjait dolgozza fel, felidézve a forradalom eseményeit.

Gyártó: Studiolamb Kft., NFI támogatás: 60 millió Ft

A természet és a zene különleges találkozása a tavaly nyáron a Balaton-felvidék festői szépségű helyszínein megrendezett akusztikus koncertsorozat, a Természetre hangolva, amelynek legszebb pillanatait dokumentumfilmben idézi fel Réti László rendező. A különleges film célja a térség természeti kincseinek bemutatása a hazai könnyűzene sokoldalú előadóival.

Gyártó: Igen Média Kft., NFI támogatás: 18,1 millió Ft

Zsigmond Dezső megrendítő dokumentumfilmje, az Élik az életüketKárpátajai szilánkok című alkotás folytatása a most megvalósuló Éli az életét – Szabina című alkotás, amelyben a 2006-os filmben megismert kárpátaljai lány későbbi sorsát követhetjük nyomon napjainkig.
Gyártó: Dunatáj Alapítvány, NFI támogatás: 11,9 millió Ft

Éder Xavér Ferenc jezsuita szerzetes az egyik első magyar utazó volt, aki Peru területére lépett, amelyet követően 20 éven át a moxo indiánok között szolgált hittérítőként a 18. században. Az Egy magyar jezsuita Amazóniában című dokumentumfilm az ő életét és útját dolgozza fel Selmecbányától Dél-Amerikáig, Cséke Zsolt rendezésében.
Gyártó: „Kamera a hátizsákban” produkció Kft., NFI támogatás: 53,9 millió Ft

NFI támogatások:

https://nfi.hu/mozgokepszakmai-tamogatas/televizios-palyazatok/nyertes-palyazatok-1


Kapcsolódó írásaink