Kultúra

Duplázik a Sukhishvili!

A nagy érdeklődésre való tekintettel nem egy, hanem két alkalommal látható áprilisban a Sukhishvili produkciója az Erkel Színházban. A Grúz Állami Népi Táncegyüttes csaknem 80 éve működik, több mint 90 országban léptek fel. A sidney-i opera és a New York-i Metropolitan után érkezik ismét Budapestre a legendás társulat.

Duplázik a Sukhishvili!
A nagy érdeklődésre való tekintettel a tervezettnél több előadáson lép fel az Erkel Színházban a Shukisvili táncegyüttes
Fotó: Shukisvili

A hagyományos grúz és különböző klasszikus táncokat ötvöző Sukhishvili táncegyüttes műsora lélegzetelállító jelmezekkel, lebilincselő mozdulatokkal és a rájuk jellemző nagyszabású show-val várja a nézőket.

Grúzia első hivatásos állami táncegyüttesét 1945-ben Iliko Sukhishvili és Nino Ramishvili alapította. Ezzel párhuzamosan született meg a házaspárban a gondolat, hogy nemzeti tánckarra is szükség lenne, és létrehozták a Grúz Állami Népi Táncegyüttest. A sok munkának köszönhetően a Sukhishvili név hamarosan a virtuozitás, a mesterségbeli tudás és a tehetség szinonimája lett.

Nino és Iliko új koreográfiákat és különleges zenéket álmodtak táncaikhoz, így az általuk létrehozott, innovatív tánctársulat a kezdetektől jelentősen eltér a modern balett hagyományaitól. A Sukhishvili folklór témákat modernizál és tölt meg klasszikus táncelemekkel, ezáltal izgalmas és látványos produkciókat hoz létre. A kétórás program Grúzia történelmét mutatja be: mesél a grúz nép harcairól, szenvedéseiről és hősies küzdelmeiről. Az előadás évtizedek óta tölti el megmagyarázhatatlan érzelmekkel a nézők szívét, és juttatja el az egész világhoz a grúzok nagy tragédiákkal, humorral és szenvedéllyel teli történetét.

A virtuóz táncosok történeteket adnak elő a színpadon, melyekből a tragédia és a humor sem hiányzik
A virtuóz táncosok történeteket adnak elő a színpadon, melyekből a tragédia és a humor sem hiányzik
Fotó: Shukisvili

A Grúz Állami Népi Táncegyüttes mesés jelmezei és pompás koreográfiái a grúz nemzet lelkét fejezik ki, ahol a férfiak temperamentuma egyszerre harcias és nemes, hihetetlen képességeik lenyűgöző példái a keménytalp nélküli puha bőrcipőikben, lábujjon bemutatott forgások és ugrások vagy a féltérden bemutatott pörgéseik, míg a színpad felett lebegő, elbűvölő és egyben elegáns nők kecses táncukkal kápráztatják el a közönséget.

A Grúz Állami Népi Táncegyüttes öt kontinensen, több mint 90 országban csaknem tízezerszer lépett már fel, a világ szinte összes színpadán, legalább 50 millióan látták óriási sikerrel futó műsorukat, a milánói La Scala színpadán pedig tizennégyszer tapsolta vissza őket a közönség. A társulatnak mintegy 150 táncosa és saját zenekara van.

Budapesten április 10-én és 11-én az Erkel Színházban látható a világhírű produkció.

Kapcsolódó írásaink