Kultúra

A férfifaló színésznő gazdag skalpgyűjteménye

Életműdíjat vehetett át az amerikai előadóművészek szakszervezete, a Screen Actors Guild (SAG) harmincadik díjkiosztó gáláján a 81 éves Barbra Streisand, aki színészészként és énekesként Oscar-díjas lett, és tíz Grammy és öt Emmy-díjjal is büszkélkedhet. Színes pályafutásánál csak a magánélete volt változatosabb, több tucat férfit az ágyába csábított.

A férfifaló színésznő gazdag skalpgyűjteménye
A 81 éves Barbra Streisand a SAG-díjátadón
Fotó: AFP/Matt Winkelmeyer

Ha Barbra Streisand hallgatott volna az anyjára, akkor Hollywood szegényebb lett volna egy szupersztárral, a világ pedig egy csodálatos hangú énekesnővel. A New York-i ortodox zsidó családban 1942. április 24-én született színésznő korán elveszítette apját, anyja pedig előnytelen külseje miatt lebeszélte arról, hogy színészetről álmodozzon, azt akarta, hogy inkább gépírást tanuljon.

Erre utalt Streisand, amikor átvetette az életműdíjat: „Gyermekkoromban nem szerettem a valóságot, filmekben akartam szerepelni. Bár tudtam, hogy nem úgy nézek ki, mint a többi nő a képernyőn. Anyám azt mondta, jobb lenne, ha megtanulnál gépelni. De nem hallgattam rá. És valahogy, valahogy minden álmom vált. Kiváltság, hogy része lehetek ennek a szakmának. Pár órára az emberek moziba ülhetnek, és megmenekülhetnek saját bajaik elől. Micsoda ötlet. Szeretek veletek együtt élni a filmek varázslatos világában.”

És ez a világ olyan erősen vonzotta, hogy minden nehézséget leküzdött, és így érvényesíteni tudta kivételes tehetségét. Amikor 24 évesen először koncentezett Angliában, a Newsweek magazin kritikusa azt írta: „Barbra Streisand az aura diadalát képviseli a megjelenés felett... Túl hosszú az orra, túl kicsi a keble, túl széles a csípője. Amikor azonban mikrofon elé áll, generációkon és kultúrákon lép túl.”

A fiatal énekes- és színésznő pályafutását döntően befolyásolta, hogy első filmje, az 1968-ban bemutatott Funny Girl hatalmas világsiker lett, s politikai botrányt is okozott. William Wyler rendező ugyanis ragaszkodott ahhoz, hogy a főszerepet a zsidó származású Streisand és az egyiptomi Omar Sharif játssza. Amikor 1966-ban kitört a háború Izrael és Egyiptom között, a Columbia Pictures vezetői le akarták cserélni Sharifet, azonban a rendező és Streisand is kilépéssel fenyegetőzött. Így a film elkészült, világsiker lett, de amikor egy kairói újságban megjelent a két főszereplő szerelmi jelenetéről készült fotó, Shariftől megvonták egyiptomi állampolgárságát.

Omar Sharif és Barbra Streisand a Funny Girl című Oscar-díjas filmben
Omar Sharif és Barbra Streisand a Funny Girl című, Oscar-díjas filmben
Fotó: AFP/Columbia Pictures

Streisand 26 évesen elnyerte a legjobb női főszereplő Oscar-díját, viszont amikor kitudódott, hogy a forgatás ideje alatt viszonyt folyatott az egyiptomi színésszel, családja heves rosszallását vívta ki.

Vajon miért kereste szenvedélyesen a szerelmet a világhírű énekesnő?

A válasz gyermekkorában található. Apja korai halála után anyja kis fizetésű könyvelőként próbálta eltartani a családját, kifizetni a számlákat, de lánya magányosnak érezte magát: „Minden barátom apja este hazajött a munkából, az enyém nem. Amikor szeretetre vágytam anyámtól, ő enni adott” – emlékezett Streisand fiatalkorára, s 16 évesen elköltözött otthonról.

Nem volt egy „csinibaba”, mégis olyan kisugárzása volt, hogy akit akart, megkívánt, azt a férfit elcsábította. Többtucatnyi párkapcsolata közül az első azért jelentős, mert 1963-ban, 21 évesen feleségül ment Elliott Gould színészhez, s 1966. december 29-én megszületett egyetlen gyermeke, Jason Gould, aki szintén színész és énekes lett, de meg sem közelíti anyja sikerét.

Még el sem vált férjétől, amikor az akkor még agglegény Pierre Trudeau kanadai miniszterelnök szeretője lett. Kedvelte a befolyásos férfiakat, mert a pletykák szerint Bill Clinton amerikai elnökkel is „jóban volt”.

A nem színész szeretői között a „kakukktojás” a nyolcszoros Grand Slam-bajnok teniszező Andre Agassi, akivel 1992-től két évig volt kapcsolata. Erről a 2009-es önéletrajzában Agassi a következőket írta: „Egyetértünk abban, hogy jók vagyunk egymásnak, annak ellenére, hogy ő huszonnyolc évvel idősebb. Rokonszervesek vagyunk, és a közfelháborodás csak fűszerezi kapcsolatunkat. Barátságunk tiltottnak, tabunak tűnik, ezért általános lázadásom egyik része. Barbra Streisanddal randevúzni olyan, mintha forró lávát ölelnék.”

Ezt sok kollégája is tapasztalhatta, mert az amerikai színész, Richard Anderson, Barbra: The Way She Is című könyve szerint, a színésznő számos más híresség ágyába is befeküdt, többek között Liam Neeson, Warren Beatty, Ryan O'Neal, Steve McQueen, Kris Kristofferson, Jon Voight, Richard Gere, Omar Sharif, Peter Weller, Tommy Smothers és Don Johnson is hálótársa volt. Afférja volt 1963-ban Charlie Chaplin fiával, Sydney-vel is. Ez a kaland azonban csúnya véget ért, Chaplin ugyanis nyilvánosan tett megjegyzést a színésznő orrméretére.

Sok barátja javasolta Streisandnek a plasztikai műtétet, de elmondása szerint mindig is szerette a dudort az orrán, és túl kockázatosnak tartotta, hogy bármilyen operációt bevállaljon, mert félt, ez akár kihatással lehet a hangjára is. Az énekesnő felidézte, egyszer egy orvos azt mondta neki, orrsövényferdülése van, így talán ennek köszönhető, hogy ilyen hangja van.

Streisand nem titkolta: „Be kell vallanom, nagyon vonzódom a vonzó férfiakhoz. Számomra ők olyanok, mint mint egy műalkotás. S én műgyűjtő lettem.”

Gazdag gyűjteménye ellenére 2023-ban megjelent életrajzi könyvében azon sajnálkozik, hogy kihagyta azt a lehetőséget, hogy kedvenc színésze, Marlon Brando szeretője legyen, akivel egy partin találkozott, de visszautasította ajánlatát: „Most, visszatekintve, alig hiszem el a válaszomat. Milyen hülye voltam! Ma inkább kalandvágyó lennék, de akkoriban túlságosan bizonytalan voltam szexuálisan, még mindig a kedves zsidó lány Brooklynból, akinek anyám intelmei visszhangoztak a fejében. A szabad szerelem nem volt az én stílusom” – írta könyvében.

A színésznő fiával és második férjével 2007-ben, amikor megkapta a francia Becsületrendet Párizsban
A színésznő fiával és második férjével 2007-ben, amikor megkapta a francia Becsületrendet Párizsban
Fotó: AFP/Mehdi Fedouach

A sok-sok keresés után 56 évesen megtalálta az igazit: 1998. július 1-én férjhez ment James Brolin színészhez, akivel 26 éve házasok. Túl a nyolcvanon visszavonultan él, erről így nyilatkozott a BBC-nek: „Élni akarom az életet. Szeretek sétálni, remélhetőleg a gyerekekkel valahol a közelünkben. Számomra szórakoztató az élet, amikor átjönnek. Imádnak a kutyákkal játszani, mi pedig jól érezzük magunkat a férjemmel.”

Amikor Streisand kedvenc kutyája, Samantha 2017-ben elpusztult, az énekesnő állítólag százezer dolláért klónoztatta, s így „születtek” az ikrek, Scarlet és Violet. Mindezt megengedhette magának, mert az egykori szegény brooklyni lány vagyonát napjainkban 420 millió dollárra becsülik.

Kapcsolódó írásaink