Kultúra

Vincze Máté: Kiemelt érdeklődés övezte a Molnár Vera-kiállítást a római Falconieri-palotában

Kiemelt érdeklődés övezte Molnár Vera Variazioni Icone című kiállítását a római Falconieri-palotában – mondta Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára a tárlat finisszázsa alkalmából pénteken az MTI-nek.

Vincze Máté: Kiemelt érdeklődés övezte a Molnár Vera-kiállítást a római Falconieri-palotában
A Római Magyar Akadémia által közreadott képen Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára beszédet mond Molnár Vera Variazioni Icone című kiállításának finisszázsán a Római Magyar Akadémiának helyet adó Falconieri-palotában, 2024. február 29-én este
Fotó: MTI/Római Magyar Akadémia

Vincze Máté Rómából telefonon nyilatkozva kiemelte: a 2023 decemberében, 99 évesen elhunyt magyar származású számítógépes képzőművész, Molnár Vera munkásságát bemutató, tavaly novemberben megnyílt és most véget érő római tárlatot mintegy négyezren tekintették meg az elmúlt hónapokban, így a Római Magyar Akadémia egyik legsikeresebb tárlata lett az utóbbi időszakban.

„A kiállítás Magyarország tiszteletadása a művésznő előtt” – fogalmazott a helyettes államtitkár, hozzátéve, hogy a Falconieri-palotában három termet elfoglaló kiállítás elsősorban a kortárs művészetek iránt érdeklődő római közösséget szólította meg.

Hangsúlyozta: Molnár Vera az egyik úttörője volt a számítógépes művészetnek, amellyel az 1960-as években kezdett el foglalkozni. „A geometrikus művészetben mindig azt kereste, hogy mi adja meg azt az egy százalék humánumot, amitől a számítógépes művészet emberivé válik” – mondta.

Ez a filozófia a mai világban – amikor a mesterséges intelligencia teljesen körülvesz minket és sokan attól félnek, hogy átveszi a művészek munkáját – kifejezetten aktuális – fogalmazott a helyettes államtitkár.

A világ 24 országában működő 26 külföldi magyar kulturális intézet által alkotott hálózat rendkívül erős – hangsúlyozta Vincze Máté, felidézve, hogy az első, „akadémiának” nevezett külföldi kulturális intézeteket – köztük a rómait – Klebelsberg Kuno minisztersége idején alapították.

„Mintegy száz év elteltével kijelenthető, hogy ez az intézményhálózat elérte a célját” – emelte ki a helyettes államtitkár, hozzátéve, hogy a magyar kulturális diplomácia kifejezetten sikeres.

A Római Magyar Akadémia írásos összegzése szerint a nagyszabású kiállításon negyvenöt művet láthat még vasárnapig a közönség. Az alkotásokat, amelyek a Szöllősi-Nagy-Nemes Gyűjteményből, az Offenbacher Ferenc Gyűjteményből, a londoni The Mayor Galleryből, valamint a velencei New Murano Galleryből érkeztek, nem időrendi sorrendben, hanem tematikus bontásban ismerhetik meg az érdeklődők.

Molnár Vera (1924–2023) magyar származású francia médiaművész, a számítógépes művészet úttörője művészettörténetet és esztétikát tanult a budapesti Képzőművészeti Főiskolán. 1947-ben ösztöndíjjal Rómába ment, majd férjével, Molnár Ferenc pszichológussal Párizsban telepedett le. Első nonfiguratív, absztrakt műveit 1946-ban hozta létre. 1959-től kombinatorikus alapon generált képeket. 1968-ban kezdett számítógéppel dolgozni, egyszerű geometriai alakzatokon és geometrikus témákon alapuló algoritmikus festményeket kezdett el készíteni.

A párizsi Centre de Recherche Experimental et Informatique des Arts Visuels (Université de Paris I.) alapítója és docense volt. Munkáit nagy múzeumok gyűjtötték széles körben. Egyik kollekciójáért 2023 júliusában 1,2 millió dollárt (mintegy 415 millió forint) fizettek a Sotheby’s aukcióján. 2005-ben életművéért megkapta a DAM Digital Arts Awardot, 2012-ben a francia Becsületrend lovagja kitüntetéssel jutalmazták, 2018-ban pedig elnyerte a kiemelkedő női művészek munkáját elismerő AWARE-díjat.

Kapcsolódó írásaink