Kultúra

Omara Portuondo búcsúturnéján Budapestre is eljön

A díva tizenöt évesen, közvetlenül a második világháború után kezdett fellépni

Búcsúturnéja keretében Magyarországon is koncertet ad Omara Portuondo. A világhírű kubai énekesnő, a Buena Vista Social Club projekt szereplője a Budapest Sportarénában lép fel október 6-án.

Omara Portuondo búcsúturnéján Budapestre is eljön
Omara Portuondo kubai énekesnő beszél az AFP-nek adott interjú során New Yorkban
Fotó: AFP/Angela Weiss

A világzene egyik kiemelkedő alakja, a 93 éves Omara Portuondo budapesti koncertjén hosszú pályafutása legismertebb dalai hangzanak el, amelyek megidézik a kubai zene gazdagságát és sokszínűségét – közölte a szervező Green Stage Production iroda kedden az MTI-vel.

Az idei búcsúturné során Omara Portuondo többek között Spanyolországban és az Egyesült Államokban is színpadra lép.

A díva tizenöt évesen, közvetlenül a második világháború után kezdett fellépni, kezdetben mint táncosnő, később már énekelt is. Első önálló lemeze, a dzsessz és a kubai zene hangzásvilágát ötvöző Magia Negra 1959-ben jelent meg.

„Már a Buena Vista előtti évtizedekben jártam a világot, az alapvető különbség annyi volt, hogy az Egyesült Államokba nem mehettem fellépni, oda nem léphettek be kubai zenészek, mert nem kaptak vízumot. Európába azonban sokat utaztunk, azokba az országokba, amelyekkel Kubának kulturális megállapodásai voltak. Elsősorban a szocialista országokban léptünk fel, Magyarországon is” – mondta Omara Portuondo a 2010-ben az MTI-nek adott interjúban, mielőtt a Sziget fesztiválon koncertet adott.

Akárcsak számos kiváló kubai zenésznek, neki is a Ry Cooder amerikai gitáros-producer által összehozott és 1997-ben kiadott Buena Vista Social Club című lemez és projekt, majd a Wim Wenders rendezésében egy évvel később bemutatott film hozta meg a világhírt. A negyvenes-ötvenes évek kubai zenei világát bemutató Buena Vista Social Club felejthetetlen pillanata volt, amikor Omara Portuondo Compay Segundóval duettben énekelte el a Veinte Anos című dalt.

„1967-ben egy női kvartettben énekeltem, tizenöt évig ebben léptem fel. A velünk játszó zenészek később benne voltak a Buena Vista-produkcióban is, mindenki mindenkit ismert, rengeteg felállásban játszottak, párhuzamosan én is voltam szólista, és a zene is az volt, ami a Ry Cooder által összeállított lemezre aztán 1996-ban rákerült. Havannában a lemezkiadó épületében éppen stúdióban voltam, amikor párhuzamosan, néhány emelettel feljebb a Buena Vista felvételei zajlottak. Egy zenésztársam szólt Coodernek, nézze már meg lent Omarát, ez meg is történt, és ő ezután hívott fel, hogy egy számot énekeljek fel” – idézte fel 2010-ben Omara Portuondo azt, ami ma már a világzene történetének szerves része.

1997-ben, 67 évesen debütált az Egyesült Államokban, a Carnegie Hallban mint a díjnyertes Buena Vista Social Club egyetlen női tagja. Azóta világkörüli turnéin keresztül bemutatkozott a világnak, és az új generációk rajongását is elnyerte.

A bolerók és habanerák királynőjének, valamint a kubai Edith Piafnak is hívott énekesnő legfrissebb albuma, a tavalyi Vida Latin Grammy-díjat nyert, és jelölést kapott a Grammy-díjra is. Jelenleg új albumán dolgozik, amelyet idén tavasszal terveznek kiadni.

Legutóbb öt évvel ezelőtt, 2019 májusában lépett fel Magyarországon, akkor két koncertet adott a budapesti MOMkultban.

Kapcsolódó írásaink