Kultúra

Az őzikeszemű Audrey Hepburn elcsábította Hollywood szívtipróit

Audrey Hepburn főszereplésével szombaton késő este látható a Duna tévén a magyar származású George Cukor rendezte My Fair Lady. Az amerikai New Woman nevű magazin szervezte szavazás alapján minden idők legszebb színésznőjének egyenletesen sikeres pályafutása mellett a magánélete viharosan alakult.

Az őzikeszemű Audrey Hepburn elcsábította Hollywood  szívtipróit
Audrey Hepburn a Háború és béke című nagysikerű amerikai filmben
Fotó: AFP/Collection ChristopheL/Ponti-De Laurentiis Cinematograf

A Belgiumban 1929-ben született, szülei válása után szegény körülmények között Hollandiában majd Angliában felnőtt Audrey Hepburn 22 évesen, első jelentősebb filmje, a Monte Carlo Baby forgatásán lázasan készült a gazadag Lord James Edward Hansonnal kötendő házasságára. Esküvője előtt azonban rádöbbent, hogy a színészetet nem tudja felcserélni egy gazadag iparmágnás feleségének szerepére, ezért felbontotta az eljegyzését. Ezt azzal indokolta meg levélben barátjának:

„Nehéz szívvel írom, hogy James Hanson és én már nem vagyunk eljegyezve. Egy évig azt hittem , hogy a közös életünk és a karrierem együtt működhet… Az időbeosztásom arra kötelez, hogy itt filmezzek, aztán vissza a színpadra, majd vissza Hollywoodba. James ideje nagy részét Angliában és Kanadában tölti az üzlettel. Nagyon nehéz lenne így normális házas életet élnünk. Szerencsétlen ez az egész, de biztos vagyok benne, hogy ez az egyetlen észszerű döntés.”

Sokáig azonban nem kerülte el a szerelem a szépséges színésznőt, 1953-ban a nagy sikerű Sabrina című film forgatásán megismerkedik az Oscar-díjas William Holdennel, aki később azt írta a kapcsolatukról: „Mielőtt még találkoztam volna vele, beleszerettem, és miután találkoztam vele, alig egy nappal később úgy éreztem, mintha régi barátok lennénk, és meglehetősen hevesen védtem őt, bár nem birtokló módon.”

Audrey Hepburn és William Holden a Sabrina című filmben
Audrey Hepburn és William Holden a Sabrina című filmben
Fotó: AFP/PARAMOUNT PICTURES

A két gyermekes, 35 éves Holden a válását, Hepburn az esküvőjüket tervezte, amikor a férjjelölt bevallotta, hogy nem lehet gyermeke. A második gyermekük születése után feleségén, Brenda Marshall színésznőn kimutatták, hogy szervezete nem bírna el még egy gyermek kihordását, ezért Holdenen vazektóniát végeztek, hogy ne veszélyeztesse felesége egészségét. Ez a műtét a férfi számára a legbiztosabb fogamzásgátló módszer, amelynek során mindkét ondóvezetéket átvágják. A műtét sem az orgazmust, sem a nemi potenciát nem befolyásolja.

A színésznő azonban mindenképpen szeretett volna gyermekeket, ezért szakítottak, s így második tervezett házassága is meghiúsult.

Sokáig azonban nem „árválkodott”, mert miután 1954-ben a Római vakációban nyújtott alakításáért 25 évesen átvehette az Oscar-díjat, beleszeretett a 27 éves Mel Ferrer amerikai színészbe, akit egy partin ismert meg. A viharos érzelemből ezúttal házasság lett, méghozzá titokban a svájci Alpokban egy kis kápolnában esküdtek örök hűséget egymásnak.

Hepburn elspőférjével, Mel Ferrerrer A háború és béke című filmben
Hepburn első férjével, Mel Ferrerrel a Háború és béke című filmben
Fotó: AFP/PARAMOUNT PICTURES

A házaspár olyan hatalmas sikerű filmben játszott főszerepet, mint az 1956-ban bemutatott Háború és béke. Hepburn többször is elvetélt, amelyek közül az egyik akkor történhetett amikor leesett a lóról az 1961-es Unforgiven című film forgatása közben. Amikor harmadszor is teherbe esett, Hepburn egy évre abbahagyta a munkát, hogy biztosítsa gyermeke egészségét. És amikor megszületett kisfia, Sean Hepburn Ferrer, azt írta 1960. augusztus 17-én barátnőjének, Aylmernek:

„Sean valóban egy álom, és nehezen hiszem el, hogy valóban a miénk, hogy megtarthatjuk. Vágyom rá, hogy megmutassam neked. Mindhárman küldjük minden szeretetünket.”

A viharos szerelemből aztán viharos házasság lett, ezért Hepburn és Ferrer 1968-ban, 14 év után elváltak. A színésznő anyja megkönnyebbülve vette ezt tudomásul, s Ferrert „bűnöző békának” nevezte, és azzal vádolta, hogy hosszú ideig elegendő lelki pusztítást okozott lányának.”

A válás után alig vállalt filmszerepet, ideje nagy részét kisfiával töltötte, azonban nem sokáig maradt pár nélkül. Egy európai körutazáson megismerkedett a kilenc évvel fiatalabb báró Andrea Dotti olasz pszichiáterrel, akihez 1969. január 18-án feleségül ment. Esküvőjük után a pár Rómában telepedett le, és beíratták Hepburn fiát, Seant egy kéttannyelvű iskolába.

Negyven évesen Hepburn megszülte második gyermekét, Luca Dottit, s úgy határozott szünetet tart Hollywoodban, és a svájci Tolochenazban található faházában költözött, ahol az anyaságnak szentelte minden idejét. A boldogsága azonban nem volt felhőtlen, mert egyre több pletykát hallott férje hűtlenségéről. Dotti nőügyei egyre nagyobb nyilvánosságot kaptak, és a sajtóban részletesen beszámoltak kiruccanásairól. Végül 1982-ben Dotti és Hepburn hivatalosan is véget vetettek több mint 12 éves házasságuknak.

A színésznő utolsó szerelmével, Robert Wolders-szal 1985-ben Párizsban
A színésznő utolsó szerelmével, Robert Wolders-szal 1985-ben Párizsban
Fotó: AFP/Pierre Guillaud

Több szenvedélyes kapcsolat, szakítás után Hepburn 51 évesen rátalált az „igazira”, a holland színész Robert Woldersre, akiről így nyilatkozott egy 1989-es interjúban : „Van egy csodálatos ember az életemben, megvan az én Robertem. Annyi közös van bennünk, annyira jó hozzám, nagyon vigyáz rám. Azt a csodálatos érzést adja nekem, hogy védve vagyok, és hogy én vagyok a legfontosabb számára.”

Hepburn az UNICEF jószolgálati nagykövete lett, és Wolders számos gyermekjótékonysági küldetésére elkísérte, köztük az utolsó szomáliai küldetésére is 1992-ben, amikor Elnöki Szabadság-érdemrend kapott tevékenységéért.

A legszebb színősznőnek megválasztott Hepburn gyógyíthatatlan betegségben 1993-ban a Genfi-tó melletti házában hunyt el. Két fia, Sean és Luca megalapította az Audrey Hepburn Gyermekalapítványt, amelynek egyik vezetője Robert Wolders volt, haláláig.

Kapcsolódó írásaink

Húsz éve hunyt el Gregory Peck

ĀSzakmai elismerései mellett a legendás filmsztár megkapta az amerikai filmakadémia Jean Hersholt humanitárius díját és az Elnöki Szabadság-érdemrendet is