Kultúra

Szent István Filharmonikusok: Pastorale I. - A tamburától a szaxofonig

A Pastorale családi előadássorozat a 2024-es évadban is a Pesti Vigadó Dísztermében, a Szent István Filharmonikusok és a Magyar Művészeti Akadémia közös rendezésében valósul meg. (február 24 és 25, szombat és vasárnap, 16.00, Vigadó)

Szent István Filharmonikusok: Pastorale I. - A tamburától a szaxofonig
Szent István Filharmonikusok: Pastorale I. - A tamburától a szaxofonig – Az 50 éves Vujicsics Együttes délszláv népzenei koncertje (február 24 és 25, szombat és vasárnap, 16.00, Vigadó)
Fotó: Pastorale I., Vujicsics/Kovács Attila

A Pastorale családi előadássorozat a 2024-es évadban is a Pesti Vigadó Dísztermében, a Szent István Filharmonikusok és a Magyar Művészeti Akadémia közös rendezésében valósul meg. Az egyedi szerkesztésű, minden korosztálynak élményt adó Pastorale-sorozat négy hétvégén szombaton és vasárnap invitálja közös kulturális időtöltésre a családokat.
Legújabb programjában az idén 50 éves, többek között Kossuth-díjjal, Prima Primissima Díjjal és Magyar Örökség Díjjal kitüntetett, délszláv népzenét játszó Vujicsics Együttes lép színpadra.

Koncertjükön ezúttal a hangszerek lesznek középpontban: nemcsak az ősi hangszerek, hanem a hangzásba szervesen beépülő modern instrumentumok is. Hallhatunk tölcséres hegedűt, szamicát és a tambura hangszercsalád újabb változatait, dobokat, különféle furulyákat, kavalt, dvojnicét, sopilét, zurnát, tárogatót, klarinétot, szaxofont... Műsorában az együttes megidézi névadója, a 95 éve született Vujicsics Tihamér népzenei örökségét, valamint – Bartók fonográfos gyűjtésének köszönhetően – a sárafalvi gajdás (dudás) magával ragadó játékát.

Kapcsolódó írásaink