Kultúra

Elton John és Bernie Taupin kapja idén a Kongresszusi Könyvtár Gershwin-díját

A könyvtár közleményében a legnagyszerűbb dalszerző duók egyikének nevezte a két művészt

Elton John és Bernie Taupin kapja idén a Gershwin-díjat popzenei pályafutásuk elismeréseként – jelentette be kedden a washingtoni Kongresszusi Könyvtár.

Elton John és Bernie Taupin kapja idén a Kongresszusi Könyvtár Gershwin-díját
Elton John azon kevesek egyike, akik Emmy-, Grammy-, Oscar- és Tony-díjat is kaptak
Fotó: Getty Images via AFP/Getty Images North America/Theo Wargo

A könyvtár közleményében „a legnagyszerűbb dalszerző duók egyikének” nevezte a két művészt. A Gershwin-díjátadó ceremóniát március 20-án Washingtonban rendezik meg.

„Elton Johnnak és Bernie Taupinnek köszönhetjük korunk néhány legemlékezetesebb dalát. Pályafutásuk alkotásaik minősége és kortársaikra gyakorolt hatása miatt is kiemelkedő” – méltatta a két művészt Carla Hayden, a Kongresszusi Könyvtár vezetője.

A dalszerző páros legismertebb számai között szerepel a Your Song, a Tiny Dancer, a Rocket Man, a Don't Let the Sun Go Down on Me, a Goodbye Yellow Brick Road, a Bennie and The Jets és a Crocodile Rock is.

A dzsesszkorszak dalszerzőiről, George és Ira Gershwinről elnevezett díjat az amerikai könnyűzenei élet legkiemelkedőbb alkotóinak ítélik oda.

A Gershwin-díjat korábban Stevie Wonder, Paul McCartney, Billy Joel, Willie Nelson, Smokey Robinson, Tony Bennett, Lionel Richie, Joni Mitchell, Emilio és Gloria Estefan, valamint Garth Brooks is megkapta.

Elton John közleményében megtiszteltetésnek nevezte „a két brit” számára odaítélt elismerést, és felidézte, hogy 56 éve dolgozik együtt Taupinnel.

Bernie Taupint és Elton Johnt 1992-ben vették fel a Rock & Roll Hírességek Csarnokába. A koncertezéstől visszavonult Elton John a közelmúltban bekerült az EGOT-díjasok maroknyi társaságába is, vagyis azok közé, akik Emmy-, Grammy-, Oscar- és Tony-díjat is kaptak.

Kapcsolódó írásaink