Kultúra

Az Oppenheimer kapta a legtöbb Oscar-jelölést, ismét van magyar jelölt

A jelölésekről az amerikai filmakadémia csaknem 11 ezer fős tagsága döntött szavazással

Christopher Nolan Oppenheimer című filmje kapta a legtöbb, 13 jelölést az idei Oscar-díjakra. A látványtervezői kategóriában ismét van magyar jelölt: Mihalek Zsuzsa is esélyes a díjra a Szegény párák című filmért.

Az Oppenheimer kapta a legtöbb Oscar-jelölést, ismét van magyar jelölt
Emma Thomas, Emily Blunt, Christopher Nolan és Charles Roven (b-j) Oppenheimer fimje kapta a legjobb filmnek járó díjat a Critics Choice Awards díjátadón
Fotó: AFP/Getty Images/Getty Images North America/Kevin Winter

Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) kedden a Los Angeles-i Samuel Goldwyn Színházban hozta nyilvánosságra az Oscar-jelöléseket.

A több mint 20 filmes kategória jelöltjeit a Jokerből ismert Zazie Beetz és Jack Quaid, Az éhezők viadala sztárja olvasta fel, az eseményt a filmakadémia élőben streamelte a honlapján és az ABC televízió reggeli műsora is közvetítette.

A jelölésekről az amerikai filmakadémia csaknem 11 ezer fős tagsága döntött szavazással. Idén a szavazattal rendelkező tagok rekordszámú, 93 országból küldték be voksaikat. A legjobb film kategória jelöltjeiről az egész tagság szavazott, a többi kategóriában az illető ágazatokhoz tartozó tagok voksoltak – mondta el bevezetőjében Janet Yang, a filmakadémia elnöke.

Kapcsolódó írásaink