Kultúra

„Idomított” robotkutyákkal fest egy lengyel művésznő

Egy lengyel művész megtanította robotkutyáinak, hogyan fessenek képeket. A gépek által készített műalkotások jelentős összegekért találnak gazdára – írja a First Class.

„Idomított” robotkutyákkal fest egy lengyel művésznő
Agnieszka Pinat lengyel festő és idomított robotkutyái
Fotó: AFP/William West

Sokak számára a robotkutyák csak játékok vagy munkaeszközök, ám egészen jó pénzt is lehet velük keresni. Agnieszka Pilatnak legalábbis ez összejött: a lengyel születésű, de a SpaceX-nél dolgozó művész ért a robotokhoz is, a kettőt pedig egészen különleges módon kötötte össze.

A hölgy beszerzett három, a Boston Dynamics által gyártott robotkutyát, majd megtanította őket festeni. A procedúra az ecset megfogásának megtanításával kezdődött, és hosszú volt, de a négylábú, mesterséges intelligenciával felvértezett gépek eljutottak addig, hogy absztrakt képeket alkotnak – teljesen maguktól.

A képekre egyébként komoly igény is mutatkozik: egy jótékonysági árverésen 40 ezer dollárt (13,8 millió forintot) is fizettek egy robotfestményért, 2021-ben pedig a Sotheby’s aukciósház 31 500 dollárért (10,9 millió forint) adott túl egy másik képen. Néhány jobban sikerül festmény nemcsak a robotok árát (kb. 75 ezer dollár – 26 millió forint) hozza vissza, de jól is lehet velük keresni.

Gazdájuk, Pilat szerint igazi művészek a robotok. Úgy véli, a gépek – melyeknek egyedi neveket is adott – saját személyiséget is kifejlesztettek az eltelt idő során, és egészen másképp alkotnak.

Kapcsolódó írásaink