Kultúra

Jövőre érkezik az Erkel Színházba a világkedvenc Shukishvili grúz tánctársulat

A világ legrangosabb színpadain mutatkoztak be

A hagyományos grúz és különböző klasszikus táncokat ötvöző Shukishvili tánctársulat műsora ismét Magyarországra érkezik! Lélegzetelállító jelmezek, lebilincselő mozdulatok és egy nagyszabású show várja a nézőket két alkalommal, 2024. április 10-én és 11-én az Erkel Színházban.

Jövőre érkezik az Erkel Színházba a világkedvenc Shukishvili grúz tánctársulat
Az Erkel Színházban lép színpadra áprilisban a Shukishvili grúz tánctársulat
Fotó: Faccebook/სუხიშვილები - Sukhishvilebi

A Grúz Nemzeti Balett 5 kontinensen, több mint 90 országban közel tízezerszer lépett már fel, a világ szinte összes színpadán – a Sydney-i Operaháztól a New York-i Metropolitanig – legalább 50 millióan látták óriási sikerrel futó műsorukat, a milánói La Scala színpadán tizennégyszer tapsolta vissza őket a közönség. A társulatnak mintegy 150 táncosa és saját zenekara van.

Grúzia első hivatásos állami táncegyüttesét, a Sukhishvili Grúz Nemzeti Balettet 1945-ben Iliko Sukhishvili és Nino Ramishvili alapította. Ezzel párhuzamosan született meg a házaspárban a gondolat, hogy nemzeti tánckarra is szükség lenne, és létrehozták a Grúz Állami Népi Együttest. A sok munkának köszönhetően a Sukhishvili név hamarosan a virtuozitás, a mesterségbeli tudás és a tehetség szinonimája lett.

Nino és Iliko új koreográfiákat és különleges zenéket álmodtak táncaikhoz, így az általuk létrehozott, innovatív tánctársulat a kezdetektől jelentősen eltér a modern balett hagyományaitól. A Shukishvili folklórtémákat modernizál és tölt meg klasszikus táncelemekkel, ezáltal izgalmas és látványos produkciókat hoz létre. A kétórás program a grúz nemzeti néplélek változásának folyamatos története, Grúzia történelmét mutatja be: mesél a grúz nép harcairól, szenvedéseiről és hősies küzdelmeiről. Az előadás évtizedek óta tölti el megmagyarázhatatlan érzelmekkel a nézők szívét, és juttatja el az egész világhoz a grúzok nagy tragédiákkal, humorral és szenvedéllyel teli történetét.

A Grúz Nemzeti Balett mesés jelmezei és pompás koreográfiái a grúz nemzet lelkét fejezik ki, ahol a férfiak temperamentuma egyszerre harcias és nemes, hihetetlen képességeik lenyűgöző példái a keménytalp nélküli puha bőrcipőikben, lábujjon bemutatott forgások és ugrások, vagy a két szívdobbanás között féltérden bemutatott pörgéseik, míg a színpad felett lebegő, elbűvölő és egyben elegáns nők kecses táncukkal kápráztatják el a közönséget.

Kapcsolódó írásaink