Kultúra

Kós Károly és Bánffy Miklós munkásságát bemutató tárlat nyílt szombaton a Pesti Vigadóban

A december 31-ig látható tárlat kurátora Szebeni Zsuzsanna történész

Bánffy Miklós születésének 150. és Kós Károly születésének 140. évfordulója alkalmából nyílt vándorkiállítás szombaton az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKK) támogatásával a Pesti Vigadóban.

Kós Károly és Bánffy Miklós munkásságát bemutató tárlat nyílt szombaton a Pesti Vigadóban
Érdeklődő A Bánffy Miklós és Kós Károly világa című vándorkiállítás megnyitóján a Pesti Vigadóban 2023. december 9-én. A Bánffy Miklós születésének 150. és Kós Károly születésének 140. évfordulója alkalmából nyílt tárlat december 31-ig látható
Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

A Bánffy Miklós és Kós Károly világa című vándorkiállításon a két alkotó életének közös pontjai mellett korábban ki nem állított magángyűjteményi anyagok, valamint olyan Bánffy Miklós által tervezett és Makkai András szobrász által kivitelezett vitraliumok láthatók, mint például a Csaba Királyfi csillagösvényen, valamint az Attila, Isten ostora.

E két alkotó olyan minőséget képviselt, ami a mai, funkcionalista, szakterületekre szűkített tudásra épülő világunkban szinte elképzelhetetlen - fogalmazott Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) építészeti államtitkára a tárlat szombati megnyitóján.

Mint mondta, közös volt az erdélyi polihisztorokban az a kérlelhetetlen hűség és kitartás, ami a nemzetükhöz és szűkebben vett szülőföldjükhöz kötötte őket.
"A semmi mással össze nem hasonlítható, élő erdélyi kultúrantropológiai hagyomány és történelmi feszültség teszi alakjukat, művészeti látásmódjukat összehasonlíthatatlanul ragyogóvá, csillagszerűvé" - hangsúlyozta az államtitkár.
"Meggyőződésünk, hogy a magyar építészeti hagyományok és a kompromisszumokat nem ismerő - ha tetszik modern - nyugati minőségteremtés ötvözete, szinergiája kimeríthetetlen inspirációt jelent a jelen és a jövő magyar építészete számára" - mondta Lánszki Regő.

Turi Attila, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke kiemelte, hogy két olyan páratlan egyéniség ismerhető meg közelebbről a tárlaton, akikben a tehetség közösségi, nemzeti elkötelezettséggel párosult, a legnehezebb időkben is.
Az akadémia küldetése szándékunk szerint ugyancsak ez: összegyűjteni azokat az alkotókat, koncentrálni azokat a szellemi erőket, ahol a magas művészi minőség nemzeti elkötelezettséggel vegyül - fogalmazott az MMA elnöke.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium által küldött írásos összegzés szerint a kettős évforduló alkalmából tartott kiállítás bemutatja Kós Károly és Bánffy Miklós művészbarátságának legfontosabb mozzanatait, feleleveníti közös küzdelmeiket, valamint teremtő erejüket is, amellyel egyszerre igyekeztek templomokat, iskolákat, múzeumot, a művészeteket, valamint az élethez elengedhetetlen gazdaságot, méneseket feltámasztani.

A Kós-Bánffy kiállítás felvezető eseménye a Magyar Építészet Napja alkalmából rendezett díjátadónak. Lázár János építési és közlekedési miniszter javaslata nyomán az Országgyűlés úgy döntött, hogy december 16-át, Kós Károly születésének napját a Magyar Építészet Napjává nyilvánítják.

Ugyanezen a napon adják át az Építési és Közlekedési Minisztérium Kós Károly-életműdíját is, amelyet évente egy, a Kárpát-medencei építészet hagyományainak megőrzésén és fejlődésének előmozdításán dolgozó, kimagasló tudású és elhivatottságú szakembernek ítélnek meg.

Kapcsolódó írásaink

Kós Károly, a szellemi forrás

ĀFarkas Ádám szobrász, a Nemzet Művésze: Számomra ő a hűség mintaképe. Nem csak építész, író és grafikus volt, hanem vonzó és karakteres személyiség - MH-VIDEÓ