Kultúra

A Palm Springs Nemzetközi Filmfesztiválon debütál Breier Ádám első mozifilmje

Az eseményre a legnagyobb sztárok is rendszeresen ellátogatnak

Breier Ádám első mozifilmje, a Szabó Kimmel Tamás és Bezerédi Zoltán főszereplésével készült Lefkovicsék gyászolnak a kaliforniai Palm Springs Nemzetközi Filmfesztivál programjában debütál jövő januárban – közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI) szerdán az MTI-vel.

A Palm Springs Nemzetközi Filmfesztiválon debütál Breier Ádám első mozifilmje
Lefkovicsék gyászolnak - jelenet a filmből
Fotó: Facebook/Lefkovicsék gyászolnak

A Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával készült dramedy 2024. február 29-től lesz látható a hazai mozikban a Mozinet forgalmazásában. Moldovai Katalin Elfogy a levegő című filmjét szintén meghívta a rangos kaliforniai szemle - emelik ki a közleményben.

Mint felidézik, a Palm Springs Nemzetközi Filmfesztivált 1990 óta rendezik meg, az amerikai alkotások mellett évről-évre egyre jelentősebb nemzetközi filmes felhozatallal.

„Az első perctől kezdve azt éreztük, hogy a filmünk az amerikai fesztiválokon találja majd meg igazán a nemzetközi közönségét” – idézik a közleményben Breier Ádámot, a film rendezőjét, aki szerint a Lefkovicsék gyászolnak nem klasszikus művészfilm, vagy kommersz vígjáték, hanem „valami a kettő között”. A rendező szerint a Palm Springs-i fesztivál hatalmas közönséget mozgat meg: évente körülbelül 135 ezren nézik a filmeket.

Az eseményre a legnagyobb sztárok is rendszeresen ellátogatnak: a 2024-es fesztivál nyitógáláján például Emma Stone, Greta Gerwig és Cillian Murphy munkásságát ismerik el, de díjazzák Martin Scorsese, Leonardo DiCaprio és Lily Gladstone teljesítményét is a Megtört virágok című filmért.

A cselekmény szerint Lefkovics Tamás, a nagyszívű, de konok bokszedző (Bezerédi Zoltán) viszonya annyira megromlott a fiával, Ivánnal (Szabó Kimmel Tamás), hogy évek óta nem beszélnek egymással. Iván Izraelbe menekült az apjával való konfliktus elől, ahol ortodox zsidóként él és családot alapított. Budapestről csak az édesanyjával (Máhr Ágnes) tartja a kapcsolatot. Az anyuka váratlan halálakor Iván a hatéves kisfiával (Leo Gagel) hazatér, hogy a zsidó hagyományoknak megfelelően egyhetes gyászt, shivát üljenek a szülői házban.

Breier Ádám Csaba Bálint társíróval közösen jegyzi a film forgatókönyvét. Breier korábban rövidfilmeket és dokumentumfilmeket készített, köztük van a Havanna, csak oda (2016) és A báró hazatér (2018) című film.

A Lefkovicsék gyászolnak operatőre Dévényi Zoltán, aki a történet abszurditásának megfelelő képi világot alkotott a filmhez – áll a közleményben.

Kapcsolódó írásaink