Kultúra

Több turista látogathatja januártól Machu Picchu romvárosát

Szeptemberben a tömegek okozta károk miatt a helyi hatóságok lezártak az ősi inka régészeti helyszínen három területet

Január elsejétől a perui turizmus fellendítése végett naponta több turista látogathatja Machu Picchut – közölte vasárnap a limai kulturális minisztérium.

Több turista látogathatja januártól Machu Picchu romvárosát
Több turista látogathatja januártól Machu Picchu romvárosát
Fotó: AFP/Mariana Suarez

A tárca szerint 2024. január 1-jétől az eddigi napi 3600-3800-ról 4500-ra emelik a világörökség részéhez tartozó inka romvárosba látogatható turisták számát. A közlemény kiemelte, hogy „nagyon különleges alkalmakkor” akár 5600 ember is megtekintheti a romokat.

Szeptemberben a tömegek okozta károk miatt a helyi hatóságok lezárták a Cusco városától mintegy 130 kilométerre található ősi inka régészeti helyszínen három területet.

A 15. században Pachacutec inka uralkodó által építtetett Machu Picchut 1911-ben Hiram Bingham amerikai régész találta meg. A romok manapság a legismertebb régészeti helyszínek között vannak, a 2500 méter magasan fekvő várost 1983-ban nyilvánították a világörökség részévé.

A turizmus fontos bevételi forrása az andoki országnak, amelynek gazdasága még mindig a koronavírus-járvány hatásaival próbál megbirkózni. A világjárvány előtt hozzávetőleg 4,5 millió turista látogatott Peruba, az idén számuk 2,2 millióra apadt.

Kapcsolódó írásaink