Kultúra

Velencei találkozások a Szent István Filharmonikusokkal és Makranczi Zalánnal

A zenészek egyéni tudását is fejleszti a kamarazenélés

Az Óbudai Társaskörben december 9-én 19 órakor tartják Velencei találkozások – Barokk zenei élet a lagúnák városában címmel következő kamarazenei koncertjüket a Szent István Filharmonikusok. Az est narrátora Makranczi Zalán színművész.

Velencei találkozások a Szent István Filharmonikusokkal és Makranczi Zalánnal
Makranczi Zalán, a barokk kamaradarabokat bemutató est narrátora, színművész
Fotó: Szent István Filharmonikusok/Győrfi-Forgács Bea

A Szent István Filharmonikusok a 2023/2024-es évadban zenészei számára kamarazenei sorozatot indít az Óbudai Társaskörben, ezzel a kamarazenélés az együttes hétköznapjainak részévé válik, és segíti a felkészülésüket a kiemelkedő jelentőségű koncertjeikre.

A Szent István Filharmonikusok zenészei által kiválasztott darabokat témakörök szerint csoportosították. A koncerteken a zeneművek mellett ismert színészek tolmácsolásában az adott zenetörténeti korra jellemző szövegek, zeneszerzők bemutatásai is elhangzanak.

A műsor szerkesztője Murvai Bőke Gabriella zenetörténész, az est műsorvezetői szerepét az Óbudai Társaskör kezdeményezésére pedig a III. kerületben élő színművészek vállalták. A sorozat harmadik koncertjét december 9-én rendezik meg Velencei találkozások – Barokk zenei élet a lagúnák városában címmel, az est házigazdája Makranczi Zalán.

A kamarazenélés a zenészek egyéni tudását fejleszti, hiszen „szólistaként” vesznek részt egy-egy mű megszólaltatásában, ez komoly felkészülést, hangszeres tudást, egymásra figyelést, közös gondolkodást igényel. Egyénileg megmutatkozik egy-egy zenész muzikalitása, zenei intelligenciája, igényessége.

Kamarazenélés közben nem lehet „megbújni” a zenekarban, a nagyzenekari, egységes hangzás elérése ezekben a kis formációkban gyökerezik.

Mit jelentett a korszak hírneves zeneszerzőinek, Vivaldinak vagy Telemann-nak a város? Mit nevezünk velencei stílusnak? Fedezzék fel együtt a Szent István Filharmonikusok zenészeivel Velencét, és a decemberi szürkeségben töltődjenek fel együtt egy kis napfénnyel!

A műsor:

Antonio Vivaldi: Trombita Concerto C-dúr

Petronio Franceschini: D-dúr trombita kettősverseny

Georg Philipp Telemann: Concerto 3 trombitára, 2 oboára

Tomaso Albinoni: Adagio g-moll vonós kvártett

Antonio Vivaldi: Négy évszak részlet – Tél

Kapcsolódó írásaink