Kultúra

Középpontban a középkor 8. – Századról századra címmel új kiállítás nyílik a Vármúzeumban

A 2022-ben a földből előkerült leleteket bemutató tárlat december 7. és február 4. között látogatható

A Budapesti Történeti Múzeumának Vármúzeumában december 7-től február 4-ig látogatható az a régészeti kiállítás, amelyen a 2022-ben a Budavári Palota területén és a környékén a felszínre került történeti értékkel bíró tárgyakat mutatja be. Láthatunk a 15 éves háborúból származó katonai sisakot, különösen értékes aranyérmét, III. Béla korából származó övcsatot és még számos más tárgyat, amely megidézheti számunkra a magyar középkort.

Középpontban a középkor 8. – Századról századra címmel új kiállítás nyílik a Vármúzeumban
14. századi palástcsat és 16. századi katonai sisak a Vármúzeumban december 7-től látogatható kiállításon
Fotó: BTM Vármúzeum/Keppel Ákos

Mint a múzeum munkatársai lapunkhoz eljuttatott közleményükben írják, a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma immár nyolcadik éve mutatja be a főváros területéről előkerült, legizgalmasabb és legszebb középkori leleteket, amelyeket a régészek az előző év ásatásain fedeztek fel. A frissen restaurált, még tudományos feldolgozásra váró tárgyak az Árpád-kortól a magyar barokk időszakáig adnak változatos képet a Budapest területén egykor élt emberek mindennapjairól, amelyekbe idén betekintést nyerhetnek a látogatók.

A múzeum minden évben szeretne a kiállított leletek mellett valami újat bemutatni, valami különlegeset nyújtani a látogatóknak. Míg a tavalyi kiállítás legnagyobb szenzációja egy, a Lánchíd felújítását megelőző régészeti feltárás során, a Duna mélyéről előbukkanó török kori ágyúgolyó, valamint egy velencei készítésű, vékony falú, festett díszű üvegpohár volt, idén a 12–18. század közötti időszak történéseit, jellegzetességeit és találmányait állítja párhuzamba a 2022-ben előkerült leletekkel.
A történelmet rendre csak egy-egy téma mentén tekintjük végig. Van, hogy jelentős háborúk egymásutánjaként, és van, hogy felfedezések vagy éppen építészeti stílusok sorozataként látjuk a múltat. Holott ezek valójában párhuzamosan zajlottak – taglalják közleményükben –, például a 12. század nemcsak a tatárjárás időszaka, hanem ebben az évben készült el az első szemüveg is. Mátyás királyhoz kötődik a kocsiposta bevezetése, míg a barokk stílus elterjedése alatt fedezték fel a mikroszkópot.

Ezekben a sokszínű, nemegyszer meglepő történelmi együttállásokban helyezik el a 2022-ben a fővárosban felszínre került legkülönbözőbb tárgyakat, felvillantva egy-egy időszak többféle arcait.

Az idei rész – mint írják – a Századról századra alcímet viseli, ezzel érzékeltetve egy-egy relikvia vagy hétköznapi tárgy és az adott időszak különböző történelmi eseményei között meghúzódó párhuzamokat.

A leletek idén nyolc helyszínről származnak, és olyan kiemelkedő darabok tartoznak közéjük, mint a 15 éves háborúból ránk maradt katonai sisak, egy nagyon ritka, aranyból készült érme, a téglába vésett malomjáték vagy a különleges formájú, szépen kidolgozott csat.

A leletek többnyire a Budavári Palota területéről és környékéről kerültek elő, de a lelőhelyek között van a Március 15. tér vagy a Barát-patak torkolata is.
A kiállítás a kiemelkedő műtárgyai révén így egyaránt szól szakembereknek, míg közérthető, összefüggésekben gazdag leírásai a laikusok számára is felvillantják a múlt érdekességeit.

A BTM Vármúzeum többi emeletén található állandó tárlatok ráadásul további izgalmas párhuzamokat és összefüggéseket rejtenek magukban a mostani leletegyüttessel – áll a közleményben.

Kapcsolódó írásaink