Kultúra

Egy újabb Napóleon elindult meghódítani a világot

Egy hete vetítik hazánkban az Oscar-díjas brit rendező, Ridley Scott legújabb filmjét, a Napóleont. Vegyes a kritikusok véleménye a 85 éves veterán rendező alkotásáról, többen történelemhamisítással vádolják, a nézők azonban jól fogadták a filmet. Az első hétvégén szerte a világon 78,8 millió dollár volt a jegybevétele, ami a duplája annak, mint amit az elemzők jósoltak.

Egy újabb Napóleon elindult meghódítani a világot
A Napóleon film főszereplője, Joaquin Phoenix
Fotó: AFP/Collection ChristopheL/Scott Free Productions – Apple S

Az angol kritikusok többsége dicséri a Napóleon című filmet, míg a franciák bírálják. A Le Figaro szerint a filmet át lehetne nevezni „Barbie és Ken birodalmának”. A francia GQ szerint például nemcsak ügyetlen, de természetellenes és akaratlanul is vicces a filmben, ahogyan 1793-ban francia katonák „Vive La France”-t kiabálnak amerikai akcentussal. Napóleon életrajzírója, Patrice Gueniffey a Le Point magazinban azzal támadta a filmet, hogy az a történelem nagyon franciaellenes és nagyon britbarát átírása.

A kritikusok azt vetik Ridley Scott szemére, hogy a Napóleonról készült – körülbelül kétszázadik – filmben nem a korzikai kisnemes felemelkedését, győztes hódításait, majd bukását mutatja be, hanem a feleségéhez, Jozefine-hez való viharos kapcsolatát. David Ehrlich, az IndieWire kritikusa szerint: „Nem voltam felkészülve arra, hogy Ridley Scott legújabb filmje ilyen mértékben alázza meg a történelem egyik legambiciózusabb uralkodóját, Napóleont.”

A történészek és kritikusok kifogásolták azt is, hogy például a nyitójelenet Marie-Antoinette kivégzéséről szól, pedig azon, a filmben látottakkal ellentétben, nem is vett részt Napóleon, de a másik vizuálisan nagyon erős pillanat, a piramisok ágyúzása is teljes kitaláció: az ütközetet onnan tíz kilométerre vívták. A filmben a száműzött Napóleon Elba szigetéről Jozefine miatt tér vissza, holott a valóságban a volt feleség akkor már majdnem egy éve halott volt.

Ridley Scott (jobbról), felesége, Costa Rica-i színésznő, Giannina Facio (balról) és Joaquin Phoenix amerikai színész a film párizsi világpremierjén
Ridley Scott (jobbról), felesége, a Costa Rica-i színésznő, Giannina Facio és Joaquin Phoenix amerikai színész a film párizsi világpremierjén
Fotó: AFP/Geoffroy van der Hasselt

A veterán rendező azonban nem csupán egy történelmi filmet akart forgatni, hanem bemutatni a világ egyik leghíresebb diktátorát, akiért rajongtak a katonái, viszont őrült hadjáratai miatt több millió embert halt meg. A történelmi pontosságot kifogásolóknak Scott azzal vágott vissza: „Sok történelmi filmet forgattam már. Azt veszem észre, ha száz évvel az esemény után valakinek a beszámolóját olvasom, elgondolkodom azon, hogy a történész mennyire elfogult, és mit hallgat el? Mindig mulattat, amikor egy kritikus azt mondja nekem, hogy az a jelenet nem is így történt. Én visszakérdezek, te ott voltál? Ó, nem voltál ott? Akkor honnan tudod?”

A vegyes kritikák ellenére Scott Napóleonja elindult meghódítani a világot. A felnőtt nézőknek ajánlott besorolás ellenére az Egyesült Államokban a múlt heti szerdai bemutatótól vasárnapig a jegybevétel 32,5 millió dollár volt. Ehhez elég erős nemzetközi siker is társult, összesen 78,8 millió dollárnál tartanak a jegyeladások, a bevétel csaknem kétszer annyi, mint amennyit az elemzők eredetileg jósoltak.

Scott filmje Magyarországon is sikeresen debütált, az elmúlt hétvégén 60 280 nézőt vonzott a mozikba, ezzel az első helyre került a hazai nézettségi listán.

Kapcsolódó írásaink