Kultúra

Várják a jelöléseket a Cziffra Fesztivál díjaira

A Kreatív Művész-díjat olyan előadóknak szánják, akik a nagy elődhöz hasonlóan elmossák a műfaji határokat

A Cziffra György Fesztivál Balázs János művészeti vezető kezdeményezésére 2024 februárjában nyolcadik alkalommal adja át a Tehetség- és Életműdíjat, valamint második alkalommal ítélik oda a Kreatív Művész díjat. A fesztivál küldetése hazánk egyik legkiemelkedőbb zongoraművésze emlékének ápolása. Ennek a szerteágazó tevékenységnek a keretében valósul meg a fesztivál tehetségprogramja, amely kiemelt figyelmet fordít a fiatalokra. Így többek között évről évre díjakkal ismerik el a pályájuk elején álló legtehetségesebb zeneművészeket, mellettük pedig a legnagyobb kulturális értékeket felmutató emberi teljesítményeket.

Várják a jelöléseket a Cziffra Fesztivál díjaira
Cziffra György emlékét nemcsak zenei programokkal, hanem szakmai díjak átadásával is ápolják
Fotó: Cziffra Fesztivál

Az idei évben is várják a jelöléseket a fesztivál díjaira három kategóriában, a beküldési határidő 2023. december 31. A jelölésekből rangos szakmai grémium választja ki a legjobbakat. Az elismeréseket ünnepi koncert keretében adják át a Cziffra Fesztiválon 2024 februárjában. A Cziffra Fesztivál díjainak támogatója Áder János korábbi köztársasági elnök és a XIII. kerületi Önkormányzat.

A Tehetség díj korhatára 18–32 év, a kimagasló egyéni teljesítményért ítélhető oda. A Tehetség díjat elnyert művészek az emlékplakett mellett pénzjutalomban részesülnek.

Az Életműdíjat olyan zeneművész, pedagógus, kulturális szervező vagy szakember érdemelheti ki, aki több évtizedes munkájával nagyban hozzájárult hazánk kultúrájának gyarapításához. Az Életműdíjat elnyert személyek az emlékplakett mellett pénzjutalomban részesülnek.

Kreatív Művész díj korhatára 18–32 év. A díj a kimagasló egyéni teljesítményen felül olyan zeneművészeknek ítélhető oda, akik egyedi gondolkodásukkal, improvizatív stílusukkal leginkább képviselik azt a szellemiséget, a műfaji határok elmosását, a nyitottságot, amely Cziffra előadói egyéniségét jellemezték. A Kreatív Művész díjat elnyert művészek az emlékplakett mellett pénzjutalomban részesülnek.

A jelölés menetéről és pontos szabályairól a itt lehet tájékozódni.

Kapcsolódó írásaink