Kultúra

Kiállítás nyílt Mongóliában Diószegi Vilmos néprajzkutató gyűjteményéből

1960-as mongóliai kutatóútján több mint száz sámántárgyat gyűjtött, és 800 fekete-fehér fotót készített

A Néprajzi Múzeum Diószegi-gyűjteményéből nyílt kiállítás pénteken Mongóliában, az ulánbátori Dzsingiszkán Nemzeti Múzeumban – tájékoztatta az intézmény pénteken az MTI-t.

Kiállítás nyílt Mongóliában Diószegi Vilmos néprajzkutató gyűjteményéből
Diószegi Vilmos kiállítása Budapesten
Fotó: MH/Török Péter

Diószegi Vilmos a honfoglaló magyarok hiedelemvilága, illetve a dél-szibériai és mongol sámánizmus kutatása révén a 20. század egyik legismertebb magyar néprajzosává vált. Kutatásai és gyűjtései egyszerre kapcsolták össze Szibériát, Mongóliát és a Kárpát-medencét, valamint a 19. század végi és a 20. századi antropológiai érdeklődést – idézték fel a közleményben, hozzátéve, hogy a néprajzkutató azon kevesek közé tartozott, akik a szocialista érában terepmunkát végezhettek Szibériában és Mongóliában.

Diószegi Vilmos 1960-as mongóliai kutatóútján múzeumi gyűjtései mellett három alkalommal járt terepen, Khentii, Dornod és Khövsgöl megyében. Több mint száz sámántárgyat gyűjtött és 800 fekete-fehér fotót készített.

A most megnyílt kiállítás a magyar néprajzkutató által Északkelet- és Észak-Mongóliában meglátogatott tájakat, embereket, gyűjteményeket mutatja be. Ez az első önálló kiállítás a Néprajzi Múzeum Diószegi gyűjteményéből.

A tájékoztatás szerint a magyar közönség Diószegi Vilmos hagyatékának digitalizált anyagaiban a Néprajzi Múzeum weboldalán böngészhet.

A kiállítás december 8-ig látogatható Ulánbátorban.

Kapcsolódó írásaink