Kultúra

Eötvös Péter első magyar nyelvű operája debütál az Eiffel Műhelyházban

Az opera és a színház műfaját a groteszkkel ötvöző előadást kívántak létrehozni

Eötvös Péter Valuska című operájának ősbemutatóját tartják december 2-án a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházában. A szerző az Opera felkérésére írta első magyar nyelvű tragikomikus groteszkjét, amely Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című regényén alapul.

Eötvös Péter első magyar nyelvű operája debütál az Eiffel Műhelyházban
Eötvös Péter Valuska című operájának ősbemutatóját tartják december 2-án a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházában
Fotó: Facebook/Operaház

Az opera főszerepeit Haja Zsolt, Miksch Adrienn, Szabóki Tünde és Hábetler András alakítják, az ősbemutató rendezője Varga Bence, vezényel Szennai Kálmán – áll a dalszínház MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

A dokumentumban felidézik, Eötvös Pétert 2018-ban kérte fel a Magyar Állami Operaház, hogy 13. operáját magyar nyelven komponálja meg. A világszerte foglalkoztatott kortárs zeneszerző és karmester műve a Nemzetközi Man Booker-díjjal kitüntetett magyar író, Krasznahorkai László 1989-ben megjelent, Az ellenállás melankóliája című regényén alapul, amelyből Tarr Béla filmet is forgatott Werckmeister harmóniák (2000) címmel – hangsúlyozzák a közleményben.

Mint felidézik, a történet szerint egy zűrzavaros kisvárosba vándorcirkusz érkezik, amely a világ legnagyobb kitömött óriásbálnáját kínálja látványosságként. A kéttagú társulat, a direktor és Herceg nevű mindenese titokzatos torzszülöttet rejteget. A cirkuszt a polgármester hívta a városba befolyása növelése érdekében, a Herceg azonban rombolásra buzdítja az odasereglő csőcseléket, aminek hatására fosztogatás és gyilkolás veszi kezdetét. Az események középpontjába a félnótás, jóindulatú Valuska János keveredik. Egyetlen barátja a visszavonultan élő nyugdíjas iskolaigazgató, aki bizalmába fogadja az ételkihordóként és mindenesként őt naponta felkereső fiút. Végül azonban Valuskát is magával sodorja az értelmetlenül pusztító tömeg, aminek önkéntelenül tagjává válik.

Mint írták, a zeneszerzőt – aki a mintegy másfélórás, egyfelvonásos operáját tragikomédiaként jellemzi – elsősorban a Herceg és Valuska figurája inspirálta. Nagy hangsúlyt kapott emellett Valuska édesanyja, Pflaumné, valamint a narrátor, akinek szövege Krasznahorkai regényéből vett idézeteket is tartalmaz.

A közleményben kiemelik, hogy a komor, szürreális regényből az alkotók az opera és a színház műfaját a groteszkkel ötvöző előadást kívántak létrehozni, amelynek librettóját Eötvös Péter feleségével és állandó alkotótársával, Mezei Marival, valamint Keszthelyi Kinga dramaturggal közösen készítette el.

A darab 20. század második felét idéző látványvilágát Devich Botond díszlettervező, Huszár Kató jelmeztervező és Baumgartner Sándor világítástervező alkották meg. A Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát Szennai Kálmán vezényli.

Eötvös Péter Valuska című operája az ősbemutatót követően az évadban további négy alkalommal, december 8-án, 10-én, 15-én és 17-én látható az Eiffel Műhelyházban. Ezt követően a darabot német nyelven a Regensburgi Színház is bemutatja saját produkciójában, jövő év januárjában – összegez a közlemény.

A Valuska az első ősbemutató és a negyedik opera, amit a Magyar Állami Operaház Eötvös Pétertől bemutat. Korábban a Három nővér (2000, rendezte: Szabó István, Operaház), A szerelemről és más démonokról (2017, rendezte: Silviu Purcarete, Operaház) és a Vértelenül – Senza sangue (2018, koncertszerű előadás, Erkel Színház) szerepelt a dalszínház repertoárján.

Kapcsolódó írásaink