Kultúra

Kiállítás nyílik az emberi történetekből a Wien Museumban

Egyéni sorsok – egyéni viszonyok

Új, állandó kiállítást nyit december elején a Wien Museum. A középpontban az emberek és az életük áll majd, azaz olyan témák kerülnek terítékre, mint a munka, a lakhatás vagy a vallás.

Kiállítás nyílik az emberi történetekből a Wien Museumban
Életkép a hajdani császárvárosból
Fotó: Facebook.com / Wien Museum

A kőkortól kezdve több társadalom is megtelepedett Bécs mai területén – hangzott el az Osztrák Közszolgálati Rádió (ORF) magyar nyelvű adásában. Mint az összeállításból kiviláglott, a Wien Museum új, decemberben megnyíló tárlatán a régészeti leletektől egészen az óriás „Prater bálnáig“ sok minden lesz látható a város történelméből.

A tárlat létrejöttében a magyar származású Békési Sándor kurátor is részt vett. Mint elmondta, pályafutásának egyik csúcsa, hogy ebben a munkában szerepet kapott, és a feladata volt a többi között, hogy egy átfogó betekintést nyújtson Bécs 1945 és 1989 közötti történetébe. A látogatók a város történetének képi és tárgyi elemeit ismerhetik meg, ám az összhatás természetszerűleg nem teljesen objektív, hisz a kiállításon megtalálható anyagokat az annak az összeállításában résztvevők érdeklődése, az általuk fontosnak tartott elemek határozzák meg.

Az új állandó tárlat egy régebbi, sok szempontból elavult bemutatót vált fel, amelyben különösen a 20. század történelme és a mindennapi élet nem kapott eléggé nagy szerepet.

Kapcsolódó írásaink