Kultúra

Fontosak a helyi közösségek

Novemberben negyedik alkalommal rendezik meg a helyi tehetséggondozás hónapját, amellyel a közösségek támogató szerepére is felhívják a figyelmet – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium fiatalokért felelős helyettes államtitkára kedden az M1 reggeli műsorában.

Fontosak a helyi közösségek
A néptánc is fontos eleme Szolnok életének (képünk illusztráció)
Fotó: MH/Purger Tamás

Nagy-Vargha Zsófia elmondta, hogy a helyi tehetséggondozás fontosságát szeretnék bemutatni, és a jó gyakorlatokat, jó példákat minél szélesebb körben megosztani. Idén a Tehetségbarát Önkormányzat Díjjal elismert Szolnokot „állítják fókuszba”. Az államtitkár elmondta, hogy a város számos tehetséggondozó programot kínál a fiataloknak, sikerrel működik a vizuális műhely, a helyi néptánccsoport és a kajak-kenu sport is fontos a város életében.

Hangsúlyozta, hogy a tehetséggondozás a települések, helyi közösségek számára azért fontos, mert megtartó erővel bír, erős kötödést alakít ki a fiatalok és az adott település között. Példaként említette Karikó Katalint, aki sokszor megemlékezik egykori kisújszállási oktatójáról, aki felfedezte.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a Nemzeti Tehetség Program különböző pályázatokkal évente 300-350 ezer magyarországi és külhoni magyar fiatalnak nyújt segítséget. Mint mondta, az ország egész területén hirdetnek pályázatokat civil szervezeteknek is, illetve a közelmúltban egyetemek számára írtak ki tehetségkutató, tehetséggondozó pályázatot. Nagy-Vargha Zsófia beszámolt arról is, hogy száz iskolában elindítják a tehetségazonosító mérést, amely az 5. osztályos gyermekek érdeklődését és orientációját méri fel.

Kapcsolódó írásaink