Kultúra

Jövőre Magyarország rendezi meg az Európa Tanács Kulturális Útvonalainak Szakértői Fórumát

Visegrád lesz a rendezvény házigazdája

Jövőre Magyarország rendezi meg az Európa Tanács Kulturális Útvonalainak Szakértői Fórumát, amelynek Visegrád lesz a házigazdája – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára hétfőn Szentendrén.

Jövőre Magyarország rendezi meg az Európa Tanács Kulturális Útvonalainak Szakértői Fórumát
Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára
Fotó: Facebook/Vincze Máté

Vincze Máté a Kulturális Útvonalak magyarországi képviselőinek első találkozóján hangsúlyozta, különösen fontos, hogy Magyarország felismerje azokat a lehetőségeket, amelyek abból adódnak, hogy hazánk jól teljesít az úgynevezett soft power (kulturális háttérdiplomácia) területén.

Kiemelte, hogy felismerte ezt Antall József miniszterelnök is, amikor aláírta az Európa Tanács csatlakozási dokumentumait, és először hívta Magyarországra a szervezet ifjúsági intézményét, amely máig Budapesten található, és rengeteg fiatalt csábít Magyarországra, mivel igen sok rendezvényét hazánkban tartja – fűzte hozzá a helyettes államtitkár.

Vincze Máté megjegyezte: nem véletlen, hogy jövőre, amikor Magyarország veszi át az EU soros elnökségét, Visegrádon lesz megtartva az Európa Tanács Kulturális Útvonalainak Szakértői Fóruma. Hozzátette, hogy témája a generációk közti kultúraátadás, -örökítés, -továbbadás lesz. Ez egyrészt megmutatja, hogy európaiként, magyarként mi az, ami összekapcsol bennünket más európai nemzetekkel, másrészt az, hogy fennmaradtunk Európában az elmúlt 1000 évben, annak is köszönhető, hogy kultúránkat mindig átadtuk az utánunk jövő generációknak – fűzte hozzá Vincze Máté.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy az Európa Tanács tagállamaiból számos szakértő érkezik a jövő évi fórumra, ahol megtapasztalhatja Magyarország kulturális sokszínűségét.

Mint hozzátette, azért is esett a választás Visegrádra a rendezvény házigazdájaként, mert bár kis város, összesíti mindazt, amit Magyarország felmutathat: van régészeti öröksége, koronázó város volt, a V4-ek történelmi, világpolitikai lábnyomainak a helyszíne, turisztikai központ és jó sportélettel rendelkezik.

Kapcsolódó írásaink