Kultúra

Sok a műemlék felújítás, viszont kevés az igényes szakmunkát elvégző mesterember

A Hauszmann Alapítvány elindította a magyar művészi igényű kézműves szakmák képzését

A műemlék-rekonstrukciós munkálatok során tapasztalt szépmíves munkaerőhiány kihívást jelent a beruházásokért felelős szervezetnek, ezért indította el a Hauszmann Alapítvány a művészi igényű kézműves szakmák oktatását.

Sok a műemlék felújítás, viszont kevés az igényes szakmunkát elvégző mesterember
Vassné Bojta Amina a szépmíves szakmák pótlásásról is beszélt
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Hauszman Alapítvány második alkalommal megrendezett konferenciájának témája a szépmíves mesterségek, a művészi igényű kézműves szakmák kutatásának, oktatásának és megújításának kérdésköre és az alapítvány munkájának és eredményeinek bemutatása volt Budavári Palotanegyedben, a Főőrség épületében.
Vassné Bojta Amina, a Hauszmann Alapítvány főigazgatója elmondta: több szakmai együttműködést is elindítottak, 2021 óta együttműködő partnerek a Várkapitánysággal, hiszen a vári műemlék-rekonstrukciós munkálatok során tapasztalt szépmíves munkaerőhiány kihívást jelent a beruházásokért felelős szervezetnek. A főigazgató kiemelte: küldetésük a kihalófélben lévő szakmák pótlása, ezért új képzéseket indítottak. Az idei év szeptemberében 77 év után elindították a magyar művészi igényű kézműves kivitelezés államilag elismert oktatását. A képzés formája kétéves, esti tagozatú, az első osztály létszáma 34 fő, saját műhellyel rendelkező vállalkozótól építészen át frissen végzett diákig számos jelentkező volt a képzésre, amelynek első negyedéve már lezajlott a Kisképző helyszínén.
Vassné emondta, saját oktatási központ létrehozását is tervezik Szentendre külterületén, a Hauszmann-család egykori annavölgyi birtokán, ahol a villaépület rekonstrukcióját, a nagyközönség számára való megnyitását tervezik.
Dóczi Gergely, a Magyar Képzőművészeti Egyetem kancellárja kiemelte: az egyetemen hagyományosan elsősorban az autonóm művészeti képzés otthona, egyre nagyobbnak mutatkozik az igény, hogy a vizuális élmény és a használhatóság, a szépség és a hasznosíthatóság közelebb kerüljenek egymáshoz - mondta.
Ezért is üdvözölte, hogy a Hauszmann Alapítvány is felismerte a Kisképző értékeit és a szépmíves mesterségek komplex oktatási, kutatási és dokumentációs céljai megvalósítása érdekében szoros együttműködésbe kezdtek.

Az alapítvány anyagi és szakmai támogatásával a Kisképző pedagógusai és szakoktatói az intézményben ápolt tapasztalatok alapján indítottak szépmíves szakképzéseket. A kezdeményezés nemcsak hiánypótló, de olyan történelmi lehetőség, amelyet az utolsó pillanatokban kezdeményeztek, mert sok szakmában már csupán néhány olyan szakember él és dolgozik, aki képes a tudás hiteles átadására.
„Az első évfolyam jelentkezőszáma azt mutatja, hogy a képzésekre bőséggel van igény, és majdnem teljesen biztosak vagyunk abban is, hogy az okleveleket szerzők tudására ugyanígy nagy igény mutatkozik majd a munkaerőpiacon is” – hangsúlyozta Dóczi Gergely.

Kapcsolódó írásaink