Kultúra

Heraklész, Odüsszeusz és társai az ETELE Plázában + VIDEÓ

A Görög Nemzeti Múzeum támogatásával jött létre az antik görög városállamok világát bemutató kiállítás

2023. október 20 -án, vagyis ma nyílik meg az a történelmi tárlat Budapesten, az Etele Pláza. 3. emeletén , amely mintegy 1100 négyzetméteren mutatja be két ókori város: az ókori Athén és Spárta világát. A kiállítás a Görög Nemzeti Múzeum támogatásával jött létre, így valóban hiteles antik görög szobrokat, fegyvereket, páncélokat, hangszereket, korabeli enteriőröket láthatunk.

Heraklész, Odüsszeusz és társai az ETELE Plázában + VIDEÓ
Pallasz Athéné szobra, kezében Niké, a győzelem istennője
Fotó: Concerteurope

A görög hősök az emberi kitartás, bátorság és hűség példaképei voltak. Akhilleusz, Odüsszeusz és Héraklész hőstettei máig ható inspirációt jelenthetnek mindannyiunk számára, mint ahogyan nagy hatással voltak a nézettségi rekordokat döntögető 300 című film alkotóira is, akik a méltán híres spártai harcosok nagyságára építve készítettek el egy azóta is mindenki számára ikonikusként emlegetett filmet.

A kiállítás megmutatja, hogyan formálták ezek a hősök és legendák az ókori görög társadalom értékrendjét és identitását; kulturális, történelmi, filozófiai és harci örökségéhez kapcsolódó régészeti leletek, műalkotások, tárgyak és kiállítások kiterjedt gyűjteménye is megcsodálható lesz.

Lenyűgöző szobrokon keresztül kerülnek testközelbe az amazonok, Atlasz, Herkules, Akhilleusz, Leonidász, Minótaurosz, Nagy Sándor, Zeusz isten, valamint Athéné istennő, és olyan hatalmas építményekkel is találkozhatunk, mint a trójai faló vagy akár egy olyan hadihajó, amellyel Athén meghódította az egész Földközi-tengert.

Olyan kérdésekre is választ kaphatunk, amelyek egészen idáig csak ködös információk voltak a fejünkben. Hogyan született meg a demokrácia? Hogyan kezdődött a trójai háború? Hogyan nézett ki a trójai faló? Miért voltak a spártaiak olyan legyőzhetetlen harcosok? Hogyan kezelte a mindenható Zeusz az isteneket és az embereket? Hány évig tartott a Parthenon felépítése? Miért tartották Delphit az ókori világ középpontjának? Bele tudsz majd nézni a Medúza szemébe?

Az ókori görögök
Az ókori görögök főistene, Zeusz trónján látható az október 20-án nyíló és február 11-ig látogatható kiállításon
Fotó: Concerteurope


Az utazó tárlat 2023. október 20-án kezdi meg európai turnéját Budapesten az Etele Plázában, ahol három hónapig lesz látható. Az utazó tárlat Magyarországon idén ősszel az Etele Plázában február 11-ig látható, hogy az általános és középiskolai tananyaghoz kapcsolódva segítse a görög témakör feldolgozását és az érettségihez való felkészülést.

Objektum doboz

A Concert Europe a Sharity Zrt.-vel közös pályázati felhívást tett közzé annak érdekében, hogy vidéki, rászorult gyermekek is ellátogathassanak a kiállításra (30 belépő és 100.000 Ft utazási költségtérítés). A pályázaton való részvétel, annak lebonyolítása a Sharity digitális platformján történik a hétfői naptól. Jelentkezni a szervezeteknek az [email protected] email címen vagy a https://app.sharity.hu/gorogok/ oldalon lehet.

Kapcsolódó írásaink