Kultúra

A székelyföldi medvetámadásokról szóló film nyerte a Filmtettfeszt fődíját

A székelyföldi medvetámadásokról szóló film, Dénes Petra Szomszédok című alkotása nyerte a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle fődíját – írták az MTI-nek küldött közleményükben vasárnap a szervezők.

A székelyföldi medvetámadásokról szóló film nyerte a Filmtettfeszt fődíját
A székelyföldi medvetámadásokról szóló film nyerte a Filmtettfeszt fődíját
Fotó: Facebook/Filmtettfeszt – Erdélyi Magyar Filmszemle

A 9. alkalommal meghirdetett erdélyi magyar filmes versenybe, a Filmgaloppba idén nyolc dokumentumfilmet válogattak be. A sepsiszentgyörgyi származású Dénes Petra 24 perces alkotása az online szavazás során a közönség kedvence is lett.

„A székely panoráma mindig is medvés volt, de mostanában még medvésebb lett. (...) A Romániában oly visszás témának számító medvekérdés a háttérben meghúzódó érdekek miatt folyamatos misztérium. Egy dolgot messziről látunk: a vadásztársaságok és a zöldszervezetek az összhangtól távol állnak, míg a pistabácsiknak néha akaratukon kívül kell összeverekedniük a medvével” – áll a film szinopszisában.

A Szomszédok egy „közvitát és közösségi médiabeli csatározást generáló film, amelynek sikerült érzékenyen, az áldozatokra összpontosítva kezelnie a témát” – idézi a zsűri indoklását a közlemény.

Az egymillió forintos fődíjat a Nemzeti Filmintézet ajánlotta fel, a vele járó trófeát a bukaresti Liszt Intézet támogatta.

A zsűri különdíját a Street-Legal című portréfilm, Székely Péter, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Magyar Film- és Médiaintézetének hallgatója kapta.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 200 ezer forintos különdíja Szatmári Lorettáé lett Preludiu című rendezéséért.

A fesztivál szakmai zsűrijét idén Gergely Zsuzsa rádiós újságíró, Váró Kata Anna egyetemi oktató, valamint Vízkelety Márton filmrendező, operatőr alkotta.

A kolozsvári díjátadó ünnepségen Lakatos Róbert filmrendező, operatőr, egyetemi oktató átvette a fesztivál filmes szakembereknek járó Sárga Csikó Díját, míg Szabó R. Ádám filmes szakújságíró a Filmtett Egyesület nívódíját, a Fám Erika-díjat.

A 16 erdélyi helyszínen zajló Filmtettfeszt vetítései vasárnap is folytatódnak.

Kapcsolódó írásaink