Kultúra

Madách 200 – Kamarakiállítás nyílt a Magyar Nemzeti Múzeumban

Megnyílt szerdán a Madách 200. Jelenetek a Tragédiából című kamarakiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban. A tárlat Az ember tragédiája ihlette, Szabó Tamás ötvös és Szabó Imrefia Béla szobrászművész által készített éremsorozatot mutatja be.

Madách 200 – Kamarakiállítás nyílt a Magyar Nemzeti Múzeumban
Magyar Nemzeti Múzeum
Fotó: Facebook/Magyar Nemzeti Múzeum

A Nemzeti Múzeum MTI-hez eljuttatott szerdai közleményében L. Simon László főigazgatót idézik, aki kiemelte: a Madách-kiállítás egy finom jelzés, amivel a múzeum azt fejezi ki, hogy milyen fontos számára Madách Imre.

A kiállítást Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója nyitotta meg, az érmeket Igari Antal, a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Fejér Megyei Alba Regia Szervezetének elnöke mutatta be – áll a közleményben.

Igari Antal kiemelte, az éremsorozatot nem megrendelésre, hanem a Madách-év ihletésére készítette el Szabó Imrefia Béla.

A Magyar Nemzeti Múzeum Madách 200. Jelenetek a Tragédiából című kamarakiállítása Madách Imre legjelentősebb művének kortárs művészeti reflexiójára épül. A kiállításon bemutatott érmeken Az ember tragédiája egy-egy színének jelenetei, a másik oldalon pedig Madách Imre portréja szerepel.

Az érméken látható ábrázolások alapját Szabó Imrefia Béla szobrászművész alkotásai jelentik, aki a rajzait előbb gipszszobornként alkotta meg, majd Szabó Tamás ötvösművész ezekből érmeket készített.

A december 31-ig látható kamaratárlaton Jankovics Marcell Az ember tragédiája című animációs filmjének részletei is megtekinthetők.

Kapcsolódó írásaink