Kultúra

Ahol még a WC is turisztikai látványosság

Japán alig ismert történelmi tényei, különös szokásai és használati tárgyai

Japán tele van meglepetésekkel és lenyűgöző ellentmondásokkal. A kelet-ázsiai szigetország híres kultúrájáról, hagyományairól és modernségéről, de vannak olyan jellemzői is, amelyek valóban egyedülállóvá teszik. Most vessünk egy pillantást Japán legfurcsább és legérdekesebb jellemzőire, amelyek méltán hozzájárulnak az ország egyedülálló vonzerejéhez.

Ahol még a WC is turisztikai látványosság
Képünk illusztráció
Fotó: The Yomiuri Shimbun via AFP/Naoki Maeda

Japán az 1800-as évek közepén nyitotta ki kapuit a nyugati világ felé. Gyorsan elfogadta a modern technológiát, és katonai, ipari és technológiai óriássá vált. Miután Japán történelme a világ előtt is ismertté vált, számos olyan tényt tudtunk meg, amelyről csak keveset tudtak a történészek.

Tudta, hogy

Kamakura városa a dokumentumok szerint 1250-ben a világ 4. legnagyobb városa volt, és 1185 és 1333 között Japán tényleges fővárosának tekintették.

A Gesakunak hívott nyomatokat (színes fablokk képek ) sokan korai képregényeknek tekintik. A japánok 1765 után készítették őket.

Az 1600-as években a japánok Karakuri nevű mechanikus bábokat gyártottak. Sőt, a 19. századra ezek a bábok teát szolgáltak fel, sőt nyilakat is lőttek. Ez a történelmi tény magyarázza a robotok iránti lelkesedést Japánban.

Az 1800-as évek végéig Japánban a fehér fogakat nem tekintették szépnek, a nők feketével festették fogaikat az Ohaguro nevű hagyomány eljárása szerint.

A japán szamurájok levágták az utcán a közműveket, hogy megvizsgálják pengéjük élességét. Ezt a gyakorlatot tsujigiri (kereszteződéses gyilkosságoknak) hívták.

Japánban egykor illegális volt húst enni. A 17. század közepétől kezdve a japán kormány betiltotta a húsfogyasztást.

Valószínűleg az első regény is Japánból származik. Genji mesének hívták, egy japán nemes hölgy írta a 11. század elején

Egy másik érdekes tény a Japánról szóló történeti tények listáján az, hogy a legrégebbi folyamatos zenei és tánc hagyományokkal rendelkezik, Gagaku és Bugaku néven ismerte meg a világ.

Japánt közel 217 évre elzárták a külvilágtól. Ennek oka az 1635-ös Sukoku Ediktum nevű törvény elfogadása volt. A törvény korlátozta a kereskedelmet, betiltotta a japánok külföldi utazását és betiltotta a kereszténységet.

Japán az az ország, ahol a hagyomány és a modernizáció olyanok, mint a sushi és a szószok, valahogy mindig egymás mellett találják magukat. A japán kultúra gazdag és sokszínű, tele van furcsaságokkal és olyan használati tárgyakkal, amelyekről csak álmodni mernénk.

Először is, beszéljünk a japánok hihetetlen személyes megjelenési szokásairól. Ahogyan Japánban járunk, úgy érezhetjük magunkat, mintha egy szamuráj filmbe csöppentünk volna. A japánok ugyanis hatalmas hangsúlyt fektetnek a megjelenésre és az öltözködésre. Egyes emberek órákat töltenek a hajuk kifésülésével, ezzel együtt próbálják lemásolni a legújabb rajzfilm karakterek frizuráit. És ha azt gondolnánk, hogy ez még mind semmi, találkozzunk a „gyanta fogantyúval”. Igen, Japánban találhatók gyanta fogantyús WC-ülőkék, hogy még a WC-használat is egy művészeti élmény legyen. A japán toalett ülőfelületek fűtöttek, különféle funkciókat kínálnak, például meleg vízzel való öblítést és higiénikus szárítást. Elég furcsa élmény lehet meglátogatni egy országot, ahol a WC-ket látni és kipróbálni is turisztikai látványosságként ajánlják.

Japánban a közlekedésirányítók nem csupán jelzőtáblákkal irányítják a forgalmat. Néhány helyen, a zebrán táncoló figurák szolgálnak közlekedési irányjelzőként, hogy élvezetes módon hívják fel a figyelmet.

Még az iskolák menzáin is játékosan szolgálják fel az ételt. A diákok számára gyakran jelmezes szakácsok tálalnak, ami kreatív és vicces élményt nyújt.

A karaoke kultúra is Japánban született, és vált az egyik legnépszerűbb időtöltéssé. Szinte minden városban találhatók karaoke-bárok, ahol a vendégek bátorságot gyűjthetnek, hogy a mikrofon előtt szórakozzanak.

Európai szemmel igen furcsa szállodai szolgáltatás terjedt el, az úgynevezett Kapszula Hotelek formájában. Japán teret adott a szűkös helyeknek, ezek a kapszulahotelek olyan szálláshelyek, ahol a vendégek kapszulákban alhatnak, és minden alapvető kényelmi szolgáltatást megtalálnak.

Japánban a vendégszeretet is elképesztő méreteket ölt. Ha valaha is ellátogat egy japán otthonba vagy egy üzletbe, ne lepődjön meg, ha ajándékot kap. Az „omiyage” az édes kis hagyomány, amely szerint mindenki ajándékot kap a látogatás alkalmából. Ez azt jelenti, hogy ha például Japánba utazik , akkor minden rokon, barát és kolléga számára haza kell vinni egy csomagot, melyben helyi csemege található. Ha több száz embert kell megajándékozni, akkor csak reménykedni lehet, hogy a japánok ezt az édes hagyományt idővel felváltják valamilyen digitális alternatívával, mert egyébként a repülővel való hazaút végén úgy nézünk ki, mint egy csokoládé ügynök.

Japánban az ősi hagyományok és a modern élet egyensúlyban vannak. Például a japánok gyakran látogatnak szentélyeket és templomokat, miközben rendszeresen élvezik a legújabb technológiai vívmányokat is.

Japán rendkívül sokszínű ország, amely a hagyományokat és az innovációt ötvözi, és ezek a különleges jellemzők csak egy szeletét képezik az ország gazdag kulturális és társadalmi örökségének. A legfontosabb az, hogy mindez a látogatók számára is elérhető és megismerhető, és így lehetővé teszi a kíváncsi utazók számára, hogy felfedezzék Japán varázslatos világát, és mindezt nyugodtan megtehetjük, mert Japánban a legalacsonyabb a bűncselekmények aránya a világon, és az egyik legbiztonságosabb országnak tekintik.

Szóval, ha valaha is arról álmodunk, hogy valódi szamurájjá változzunk, akkor itt az idő, hogy Japánba utazzunk!

Kapcsolódó írásaink

Létezhet fenntartható turizmus

Ā„Egy utazást úgy is meg lehet szervezni, hogy nemcsak ökológiai lábnyomot hagyunk magunk után, hanem értéket is teremtünk”