Kultúra

Jubileumi programsorozattal várja az érdeklődőket az idei Budapest Design Week

A fesztiválon többek között kerekasztal-beszélgetésekkel, szakértői előadásokkal és neves hazai designvállalkozások bemutatásával ünnepelnek

Idén huszadik alkalommal rendezik meg október 5. és 15. között a Budapest Design Weeket (BDW), amelyre jubileumi programsorozattal készül a Magyar Formatervezési Tanács.

Jubileumi programsorozattal várja az érdeklődőket az idei Budapest Design Week
A Budapest Design Week központi témája ezúttal a magyar design elmúlt két évtizedének áttekintése
Fotó: Facebook/Budapest Design Week

A szervezők pénteki közleménye szerint a Budapest Design Week központi témája ezúttal a magyar design elmúlt két évtizedének áttekintése és a jövőben rejlő lehetőségek lesznek. A tíznapos eseménysorozaton felidézik az elmúlt húsz év legjelentősebb pillanatait, amelyek mellett bemutatják a jövőbe mutató kutatásokat, pályázati lehetőségeket és a kreatívipari felsőoktatás innovatív képzéseit is.

Mint írják, a fesztiválon többek között kerekasztal-beszélgetésekkel, szakértői előadásokkal és neves hazai designvállalkozások bemutatásával ünnepelnek. A visszatekintés mellett kiemelt szerepet kap a jövőtervezés is.

A tájékoztatás szerint a Budapest Design Week központi helyszínét adó Néprajzi Múzeumban Kárpáti Tibor illusztrátor infografikáinak segítségével egy időkapszula tárlat kelti életre a fesztivál eddigi eredményeit, s mindez az eltelt két évtized egy-egy évének emblematikus alkotásával egészül ki.

A Magyar Formatervezési Díj alkotásaival és a Design Management Díj idén elismert szervezeteivel is itt ismerkedhet meg először a nagyközönség. A Magyar Formatervezési Díj idei mezőnyében nagy arányban vannak jelen a piacérett, sikeres termékek, de innovatív diákmunkák és termékkoncepciók is helyet kaptak - olvasható a közleményben.

A Budapest Design Week tematikus előadássorozata október 10-12. között zajlik a Néprajzi Múzeumban. Október 10-én a Láss a jövőbe! című előadás-sorozat részeként egyebek mellett Hideg Éva jövőkutató, az MTA doktora és Sebastian Gschanes, a Fuzzy Earth társalapítója és a MOME Innovációs Kutatóközpontjának kutatója és a Fuzzy Earth társalapítója is előadást tart – írják.

Az összegzés szerint a Jövőben vagyunk! elnevezésű programon olyan egyetemi és vállalati projektekbe nyerhetnek betekintést a résztvevők, amelyeknek már most jövőbe mutató eredményei vannak, erről szól majd többek közt Ruppert Dániel, a MOME Mobility Design Lab vezetőjének és oktatójának előadása a MOME mobilitásával kapcsolatban.

Október 12-én a JövőLÉT esemény fókuszában az uniós pályázati és hazai mentorprogramok részletes bemutatása áll. Az előadók között Mondik Gábor, a Kreatív Európa Iroda ügyvezető-helyettese, a Kultúra ág vezetője a Creative Europe program képviseletében érkezik, Mányiné Walek Gabriella és Keresnyei János WORTH nagykövetek pedig a WORTH pályázatot mutatják be részletesen. A 360 Design Budapest pályázati feltételeit Forintos-Szűcs Anita, a Magyar Divat és Design Ügynökség általános vezérigazgató-helyettese imerteti – írják.

Ezt követi a JövőKÉP című előadássorozat, amely a jövő formálását segítő képzési modelleket alkalmazó egyetemek bemutatkozója: az intézmények képviselői többek között a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem és az Óbudai Egyetem Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Karának képzéseit mutatják be – olvasható az összegzésben.

Mint írják, a nap zárásaként október 12-én az 5 éves Start up Guide LIVE házigazdája, valamint a Start up Guide alapítója, Szenes Gábor beszélget az elmúlt húsz év hazai designéletet színesítő designvállalkozókkal.

A Nyitott Stúdiók keretében az elmúlt évek résztvevőiből 20 kiemelkedő, napjainkig sikeres designvállalkozás mindennapjaiba nyerhetnek újra betekintést az érdeklődők. A programelem részeként többek között a Anagraphic, a Co&Co a Fészek Részek, a Hello Wood, valamint Tomcsányi Dóra stúdiójának, műhelyének működését ismerhetik meg az érdeklődők – olvasható a közleményben.

A budapestdesignweek.hu honlapon és az esemény közösségi média oldalain a BDW alapítói, kurátorai, szervezői és partnerei osztják meg az elmúlt 20 év legemlékezetesebb pillanatait – áll az összegzésben.

Kapcsolódó írásaink