Kultúra

Szívproblémákkal egy bukaresti kórházban ápolják Al Di Meolát

Szívproblémákkal egy bukaresti kórházban ápolják Al Di Meola világhírű gitárművészt, aki szerda este a román fővárosban adott koncertet – erősítette meg csütörtökön az Agerpresnek az egészségügyi intézmény szóvivője.

Szívproblémákkal egy bukaresti kórházban ápolják Al Di Meolát
Al Di Meola a fúziós dzsessz egyik legismertebb gitárosa
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/dpa/Henning Kaiser

Florin Bica, a bukaresti Bagdasar-Arseni Kórház szóvivője a román állami hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy az amerikai gitárost szerda este szállították be a kórház kardiológiai részlegére. Azóta ott ápolják, állapota stabil.

A világhírű gitárművész szerda este a román fővárosban koncertezett. A Digi24 román hírportál kórházi forrásokra hivatkozva azt írta, hogy éjfél körül, koncert közben lett rosszul, és sürgősen kórházba kellett szállítani. A lap szerint szívinfarktust szenvedett, az orvosok sztentbeültetést végeztek rajta.

A dzsesszgitáros bukaresti koncertjén a csíkszeredai magyar fiatal zenészek alkotta Ineffable volt az előzenekar.

Al Di Meola a fúziós dzsessz egyik legismertebb gitárosa, zeneszerző, producer. Számos zenei stílusban kipróbálta magát, lemezein a fúziós és a latin dzsessz mellett a világzene, flamenco és funk is megtalálható. Az elektromos és akusztikus gitár mestereként tartják számon.

A 69 éves amerikai gitárművész a hetvenes évek közepe óta tartozik a világ élvonalába. Játszott a Return to Forever nevű legendás csapatban, első szólólemeze, a Land of the Midnight Sun 1976-ban jelent meg. A hetvenes évek végén zenélt először együtt Paco de Luciával, a flamenco spanyol mesterével és John McLaughlinnal, a Mahavishnu Orchestra gitárvirtuózával. Triójukkal a kilencvenes években is többször színpadra léptek, hatalmas sikerrel.

Romániában augusztusban Kolozsváron is fellépett a Kolozsvári Magyar Napok zárónapján, a Mandoki Soulmates Magyar képek című produkciójának tagjaként.

Kapcsolódó írásaink