Kultúra

A Szent István Filharmonikusok birtokba vehették a megújult Szent István Zeneházat

Jövő októberben ünnepli 70 éves fennállását a zenekar

A Szent István Filharmonikusok már a megújult Szent István Zeneházban jelentették be következő jubileumi évadukat, amellyel hetvenéves fennállásukat ünneplik. A Columbus utcában 1962-ben eredetileg pártháznak épült az 1991-től az „Istvános Műhely" otthonául szolgáló épület.

A Szent István Filharmonikusok birtokba vehették a megújult Szent István Zeneházat
Megújult a Szent István Zeneház – Makovecz Pál, Zaborszky Kálmán, Solymosi-Tari Emoke, Csernyus Lőrinc
Fotó: SZTIF/Nagy Attila

Záborszky Kálmán, a Szent István Filharmonikusok vezető karmestere és művészeti vezetője, megköszönve a Magyar Kormány támogatását, kiemelte: az állami státusznak és az épület felújításnak köszönhetően új korszak kezdődik az életükben. Immár méltó körülmények között, korszerű próba- és hangversenytermekben bizonyíthatják, hogy a bizalmat megszolgálják. Az évad műsorkínálatából öt koncertet és az új helyszínen debütáló új sorozatukat ajánlotta a közönség figyelmébe.

A Stephanus bérlet első programja október 28-án lesz, ekkor kaphat a publikum választ arra, hogyan fér meg egymás mellett Petőfi Sándor szerelmi költészete és a görög ortodox liturgia. A Müpában rendezendő koncerten a 200 éve született magyar költő szavait kortárs magyar zeneszerzők: Dragony Tímea és Dubrovay László, a görög liturgikus szöveget Mikisz Theodorakisz zenéje közvetíti. Elhangzik majd Dragony Tímea Csillagsugár című műve, amely egyben ősbemutató is lesz.

December 2-án szintén a Müpában a Haydneum támogatásával hallhatják az érdeklődők Haydn: Az évszakok című darabját Vashegyi György vezényletével, Szutrély Katalin, Komáromi Márton, Melkovics Zoltán és a Purcell kórus közreműködésével.

A Vigadó Dísztermében január 21-én debütál Téli bérletük első koncertje, amelynek főszereplője a zenés színpadok ünnepelt énekművésze, Geszthy Veronika. Mozart, Dvorak, Gounod, Puccini és Lehár remekművei szólalnak meg, sőt egy kuriózummal is készülnek: az est közreműködője lesz a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, Makovecz Pál, aki mandolinon fog játszani. A Szent István Filharmonikusokat Záborszky Kálmán vezényli.

Bejelentették jubileumi évadukat  a Szent István Filharmonikusok
Bejelentették jubileumi évadukat a Szent István Filharmonikusok
Fotó: SzTiF/Szabó Attila

A Gaudeamus sorozat harmadik, februári hangversenye a Zeneakadémián kivételes élményt ígér, nem csupán Baráti Kristóf hegedűjátékát, de karmesteri kvalitásait is megcsodálhatják, aki Csajkovszkij, Ravel és Prokofjev műveit fogja tolmácsolni.

Jurij Szimonov vezényli Wagner Parsifalját, Saint-Saëns a-moll gordonkaversenyét és Prokofjev remekművét, az Alekszandr Nyevszkij kantátát áprilisban a Müpában a Stephanus bérlet negyedik koncertjén. Az est folyamán a Bécsi Szimfonikusok cselló szólamvezetője, Temesvári Bence mellett Schöck Atala énekművész, valamint a Szent István Király Oratóriumkórus és a Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium Női- és Férfikara közreműködnek. A karigazgató: Soltész Éva.

Az idén új játszóhelyen, az Óbudai Társaskörben debütáló sorozatukban a zenészek szólistaként vesznek részt a kamarazenei esteken, amelyeket rajongott színművészek zenetörténeti korok, zeneszerzők bemutatásával tesznek emlékezetessé. A darabokat témakörök szerint az együttes muzsikusai választották ki, a műsor szerkesztésére, az összekötő szövegek megírására Murvai Bőke Gabriella zenetörténészt kérték fel.

Szeptember 30-án indul évaduk a kamarazenei sorozat első produkciójával, amelynek címe: Amerikai álom, vendégművésze Udvaros Dorottya. Ezt követi novemberben a Rövid életutak gazdagsága, a narrátor Tasnádi Bence lesz, majd december 9-én a Velencei találkozások, Makranczi Zalánnal.

A Columbus utcai létesítmény – a mai Szent István Zeneház – eredetileg pártháznak épült 1962-ben, és a rendszerváltást követően, 1991-ben vált az „Istvános Műhely” otthonává. Az épületet 1994 januárjában kisebb átalakítást követően Boross Péter miniszterelnök adta át ünnepélyesen az iskolának, hangot adva annak, hogy szimbolikus jelentőséggel bír: az ingatlan egy pártok felett álló művészeti intézmény színtere lesz a továbbiakban.

Bár az épület megfelelő otthona volt a folyamatosan megújuló alma maternek és a közben hivatásossá váló szimfonikus zenekarnak, nyilvánvaló volt, hogy mérete és műszaki állapota hosszabb távon akadályozni fogja a műhely töretlen fejlődését. Záborszky Kálmán és Makovecz Pál több, mint egy évtizede vázolták fel a bővítés első koncepcióját.

Hosszas szervező munkát követően egy 2017-ben született kormányhatározatnak köszönhetően kezdődött meg a tervezés. A Columbus utcai épület vagyonkezelője, a Közép-Pesti Tankerületi Központ Makovecz Imre kitűnő tanítványait, Csernyus Lőrinc vezetőtervezőt és Fülöp Tibor építészt bízta meg a munka elkészítésével.

Az átfogó újjáépítés részeként teljes energetikai felújítás, illetve akadálymentesítés mellett egy új szint tervei is elkészültek, amely magába foglal két további nagy próbatermet, könyvtárat, számos tantermet, valamint több mint egy tucat „gyakorlófülkét”, sőt a próbatermek felett egy tetőkertet is.

A közbeszerzési eljárást követően – állami beruházásként – a kivitelező EBH Invest Kft. 2022. március 31-én vette át a munkaterületet, 2023. augusztus 31-én pedig már az elkészült épület átadására került sor, amelybe – mint régi-új otthonába – szeptember elsejétől visszatért az iskola és a zenekar.

A jelentős belső átalakulás mellett arculatilag is újjászületett a létesítmény: megszabadult a pártállami időket idéző homlokzati elemeitől, így az azt „díszítő” munkásmozgalmi ihletésű domborműtől, amelyet szakértő kezek sértetlenül távolítottak el onnan, hogy máshol, minden érdeklődő számára elérhető helyen, újra megtekinthető legyen. Helyette egy lendületes, attraktív új előtető jelent meg a homlokzaton, amely a kottavonalak formáját idézve kúszik fel az épület falán.

Az intézmény felújításáról online napló készült: a Columbus Project blog bejegyzéseinek köszönhetően az istvános diákok, muzsikusok és érdeklődők naprakész információk alapján követhették nyomon az építési munkák alakulását. A lezárt napló 36 fejezete a szentistvanzene.hu oldalon továbbra is elérhető.

„Csaknem hetven éve egy zuglói gimnázium ambiciózus tanárának, Záborszky Józsefnek köszönhetően megszületett egy álomszerű elképzelés. Ma itt lehetünk az ország egyik legnagyobb és legjobb iskolájában közös fedél alatt a hivatásos szimfonikus zenekarral. S ha elkezdenénk szétválogatni a szálakat, akkor be kellene látnunk, hogy itt csak közös szálak vannak, melyek mind a közös gyökerekhez vezetnek vissza.

Nincs egyik a másik nélkül, nincs is értelme bármelyiket külön értelmezni, mert a kettő együtt egy egész. A Szent István Filharmonikusok programnaptárában több ponton is fellelhető az iskola: kórusainak közreműködése számos hangversenyen, a fúvószenekar önálló produkciója, sőt ami nem látható, de tudható: a zenekar mentori programján keresztül a legjobban teljesítő tanulók rendszeres közreműködői lehetnek a koncerteknek. Az iskola és a zenekar egymástól elválaszthatatlan egysége egy 1954-es álom, amely 2023-ban maga a hétköznapi valóság" – hangzott el a megújult Szent István Házban.

Kapcsolódó írásaink

Ünnepi évadját kezdi a Szegedi Kortárs Balett

ĀAz együttes ősszel és télen is folytatja külföldi vendégszerepléseit: októberben Finnországban, Helsinkiben lép fel négy alkalommal, év végén pedig több belga várost érintő 14 napos turnéra indul