Kultúra

A magyar jazz kiválóságai az 5. Bukaresti Magyar Jazznapokon

Október 3–6. között színpadra lép a Djabe, a Bágyi Balázs New Quartet, a Jazzical Trió és még sokan mások

A kortárs magyar jazzélet nemzetközileg elismert kiválóságai lépnek a román főváros közönsége elé október 3–6. között 5. Bukaresti Magyar Jazznapokon – közölte kedden a Liszt Intézet bukaresti központja az MTI szerint.

A magyar jazz kiválóságai az 5. Bukaresti Magyar Jazznapokon
A Djabe is fellép Bukarestben
Fotó: Facebook/Djabe

Kósa András László, a bukaresti magyar kulturális külképviselet igazgatója az MTI-nek elmondta: a bukaresti Liszt Intézet 2019-ben indította legfiatalabb, a koronavírus-világjárvány idején is megszervezett, mindig jelentős közönségsikernek örvendő rendezvényét, amellyel a magyar jazzélet sokoldalúságát szeretnék megmutatni. A rangos fellépők mellett minden évben meghívják a magyar jazzoktatás kiválóságait is, akik mesterkurzust tartanak, a világhírre már szert tett együttesek mellett mindig keresnek feltörekvő zenekarokat is, illetve minden alkalommal van erdélyi jazz-zenész is a színpadra lépő együttesek között.

„A fesztivál elindítása előtt is komoly érdeklődés mutatkozott a magyar jazzélet személyiségei iránt Bukarestben, elég csak Gyárfás Istvánt megemlíteni, aki rendszeresen koncertezik román zenészekkel közösen. De említhetem a Djabét is, amely rendszeresen koncertezik Romániában: a Garanai Jazz Fesztiválon 13 ezer ember előtt léptek fel” – mutatott rá az intézet igazgatója.

Hozzátette: most az 5. Bukaresti Magyar Jazznapok jövő keddi nyitókoncertjén, a CREART Teatrelli termében is meghallgathatja a közönség Magyarország elsőszámú jazz/worldfusion zenekarát, az immár negyedévszázados történetre visszatekintő Djabe együttest.

Október 4-én a Green Hours Jazz Caféban Cári Tibor zeneszerző-zongorista, több romániai és magyarországi film, illetve színházi produkció zeneszerzője és Szabó J. Attila gordonkaművész elektro-akusztikus zenei projekttel lép a közönség elé. Október 5-én a Liszt Intézet koncerttermében a Magyar Jazz Szövetség elnökének formációja, a fennállása 10. évfordulóját ünneplő Bágyi Balázs New Quartet tart lemezbemutató koncertet.

Október 6-án a klasszikus zene és a jazz fúzióját újszerű megközelítésben művelő Jazzical Trió – Káel Norbert (zongora), Horváth „Pluto” József (basszusgitár) és Lakatos „Pecek” András (dobok) – koncertjével zárul a négynapos rendezvény.

A Magyar Művészeti Akadémia és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megszervezett jazznapok zárókoncertjét megelőzően a Bukaresti Nemzeti Zeneművészeti Egyetem Auditorium termében Káel Norbert zeneszerző, zongoraművész tart improvizációs mesterkurzust elsősorban zongoristáknak, de a műfaj iránt nyitott minden érdeklődőt várnak az eseményre.

Kapcsolódó írásaink