Kultúra

A METU-s művészhallgató nyert a világ egyik legfontosabb formatervezési versenyén

A Budapesti Metropolitan Egyetem Kézműves tárgykultúra BA Divatspecializáció szakos művészhallgatója, Rácz Nikoletta, a magyar népviseletek inspirálta egyetemi munkájával Fashion Design kategóriában elnyerte a New Star díjat a 2023-as C-IDEA Design Award versenyen.

A METU-s művészhallgató nyert a világ egyik legfontosabb formatervezési versenyén
Rácz Nikoletta Fashion Design kategóriában elnyerte a New Star díjat a 2023-as C-IDEA Design Award versenyen
Fotó: Budapesti Metropolitan Egyetem

A C-IDEA Design Award a világ egyik legfontosabb formatervezési versenye. Célja, hogy felismerje a tehetségeket a kommunikációs tervezéstől az ipari formatervezésig, az építészeten, a belsőépítészeten, a divattervezésen és az új médián keresztül. A beérkezett pályamunkákból katalógust és kiállítást is rendeznek az esemény részeként.

2023-ban 1016 pályamű érkezett, amelyből a legjobbak meghívást is kaptak a németországi díjátadóra. A nemzetközi zsűri olyan átfogó szempontok mentén értékelte a műveket, mint kereskedelmi és művészi érték, társadalmi hasznosság, innovatív teljesítmény vagy témaválasztás.

A hallgató, Rácz Nikoletta beadott pályázata a White Shirt Project – Magyar népviselet ihlette fehér ing volt, amely egy egyetemi projekt során született.

Inspirációja a régi magyar népviselet, amely személyes kötődést jelent számára. Koncepciója a régi és az új együttélésének kifejezésén alapul – az ing, mint a mai, modern ruhatár alapdarabja és az ing, ahogyan régi viseleteinkben is jelen volt.

Az ing elején és hátulján megjelennek például azok a pliszírre emlékeztető hajtások, amelyek egyes viseletek felső szoknyáiban is megtalálhatók. A tervező nagy hangsúlyt fektetett az ujjak kialakítására, amelyek a régi női viselet puffos ujjformáira hasonlít. A régi és a mai modern, szabadon ívelő formákat ötvözte egymással, így alkotva meg egy mai modern világban is viselhető, ám a régi magyar hagyományokat tisztelő, és azt megidéző inget.

Rácz Nikoletta győzelmével az elnyert oklevél és trófea mellett, bekerülhetett a C-IDEA Design Award 2023-as évkönyvébe, valamint megszerezte a jogot a C-IDEA Design Award logó és tanúsítvány használatára is.

A hallgató alkotói munkáját konzulense, Koncsánszky Dóra fashion designer segítette, aki a Budapesti Metropolitan Egyetem oktatója.

Kapcsolódó írásaink