Kultúra

Reformkor Fesztivált tartanak a jövő hét végén Balatonfüreden

Egyebek mellett viselettörténeti és táncbemutatóval, koncerttel, városi sétával várják az érdeklődőket a Romantikus Reformkor Fesztiválon, amelyet Balatonfüreden rendeznek a jövő hét végén, péntektől vasárnapig.  

Reformkor Fesztivált tartanak a jövő hét végén Balatonfüreden
Megelevenedik a reformkor Balatonfüreden
Fotó: Facebook/Romantikus Reformkor

A város múltja, a parti városrész épületei iránt érdeklődők több időpontban is kosztümös városnéző sétára indulhatnak a Vaszary Villa kertjéből, és felfedezhetik azokat a helyszíneket, ahol egykor Kossuth, Széchenyi és Deák is megfordult.

Jövő péntektől népi iparművészeti vásár várja a látogatókat a Tagore sétányon, meg lehet kóstolni az év balatonfüredi bortermelőjnek, az Arias Pincészetnek borait.     

A Petőfi 200 emlékév jegyében helytörténeti vetélkedőt rendeznek kiskőrösi és helyi diákok részvételével.     

A Vaszary Galériában általános iskolásoknak tartanak szavalóversenyt, a galéria kertjében pedig reformkori sétát lehet majd tenni. A Huray Villában Gajdos Erika Tímea Balatoni látomás című regényét mutatják be, a Kisfaludy Galériában pedig a Kuttyomfitty Társulat Magyar virtus című előadását láthatják a nézők, amely az 1848–49-es szabadságharcnak állít emléket.

Szombat délelőtt a győri Barocco csoport Időutazás a táncokon át című műsora lesz látható, délután a Magyar örökségeink című kültéri fotókiállítás tekinthető meg.

Hampel Katalin divatbemutatóját követően a balatonfüredi Reformkori Hagyományőrzők Társasága tart viselettörténeti bemutatót, végül az 1930-as, 40-es évek hangulatát idéző hattagú Swing a la django koncertje zárja a napot, a műsor vendége Bangó Margit előadóművész lesz.     

Vasárnap fényérzékeny oldat segítségével készülhetnek képek Pittmann Zsófia képzőművész vezetésével, teniszbemutatót láthatnak az érdeklődők korhű ruhákban, továbbá Huszonhat év – Privát Petőfi címmel koncertszínházi előadást láthatnak a nézők Adorján Bálint színművész, Kacsó Hanga énekes, Juhász Anna irodalmár és Szabó Dániel cimbalomművész közreműködésével. Délután a Csavar színház Nagyidai cigányok című műsora lesz látható.     

Lesz virággal díszített hintókiállítás és -felvonulás korhű jelmezekben, a legkisebbeket pedig népi játszótér és kézműves foglalkozás várja.

Kapcsolódó írásaink

Ünnepi évadját kezdi a Szegedi Kortárs Balett

ĀAz együttes ősszel és télen is folytatja külföldi vendégszerepléseit: októberben Finnországban, Helsinkiben lép fel négy alkalommal, év végén pedig több belga várost érintő 14 napos turnéra indul

ÉS AKKOR 23. –A ruszki gyalugép

ĀHa nem gyalultam, olvastam. Előszedtem a tíz évvel korábban rajongásig szeretett írók könyveit. A beatköltők Üvöltését, Jack Kerouac Útonját

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom