Kultúra

Zenében mindenevők a magyar fiatalok

Tessék választani alapján alakult ki a BME Egyetemi Napok műsora

A zenét nem lehet megunni, a sok nyári fesztivál után is jelentős az érdeklődés a 16. BME Egyetemi Napom iránt, amelyet keddtől csütörtökig rendeznek meg a fővárosi Infoparkban.

Zenében mindenevők a magyar fiatalok
A fiatalok egyik kedvenc zenekara a Bagossy Brothers Company
Fotó: facebook/ Bagossy Brothers Company

Budapest legnagyobb hallgatói fesztiváljára, a 16. BME Egyetemi Napokra a VIP bérletek kivételével már elfogyott az összes bérlet és jelentős az érdeklődés napi jegyek iránt is. Minden évben több ezer egyetemista hangolódik ezen a fesztiválon az őszi szemeszterre, ahol a fárasztó, tanulós napok előtt még egy utolsót bulizhatnak. Idén a három nap alatt öt helyszínen több, mint 50 fellépő közül válogathat a fiatalok.

A szervezők az idén is a legnépszerűbb zenekarokat, előadókat, DJ-ket hívták meg a BME Egyetemi Napokra. A fellépőgárda kiválasztásához pedig felmérést végeztek a szervezők, amiben arra voltak kíváncsiak, hogy a 18 és 25 év közötti magyar fiataloknak melyik zenei stílus a kedvencük, s kik azok a magyar előadók, akiket szívesen hallgatnak.

A koncert.hu beszámolója szerint a felmérés alapján a fiatalok kedvenc együttesei a Carson Coma, a Bagossy Brothers Company, a Follow The Flow, a Halott Pénz, a BSW, illetve ByeAlex és a slepp.

Változatos a mezőny a kedvenc magyar férfi előadókat illetően is, a legtöbb szavazatot Azahriah, Beton Hofi, ByeAlex, Dzsúdló és Krúbi kapta. A női énekesek közül pedig a legnépszerűbb Ajsa Luna, Lábas Viki, Paulina, Rúzsa Magdi és Schoblocker Barbara és Tóth Andi. Talán kissé meglepő, hogy Balázs Klári is az elsők között szerepel, aki csütörtökön az OTP Bank Nagyszínpadán Korda Györggyel ad majd közös koncertet az idei BME Napokon.
A több mint 500 fiatal által kitöltött online kérdőív eredményei rámutattak arra is, hogy a fiatalok 99,81 százaléka hallgat zenét, és csupán 0,19 százaléka nem. A válaszadók 84,7 százalékát kapcsolja ki a pop zene, minden második kitöltő (55,56 százalék) szereti a rapet. A fiatalok nagyjából ugyanolyan arányban (45-45 százalék) kedvelik az elektronikus zenét és a rockot, míg az R&B-t és a latin műfajt nagyjából a megkérdezettek harmada (33,72 és 29,31 százalék) szokta hallgatni.
A felmérés eredményét a szervezők figyelembe vették a fellépők kiválasztásakor, de idén nem csak koncerteket hallgathatnak a fiatalok, A Dumaszínház három kiemelkedő humoristája, Ács Fruzsina, Szabó Balázs Máté és Hajdu Balázs is fellép a fesztiválon. Őket is a BME Egyetemi Napok közössége választotta ki.

Kapcsolódó írásaink