Kultúra

A METU oktatójának animációs filmjét jelöli hazánk az Oscar-díjra

Magyarország Gauder Áron, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) animációs tervezés oktatójának a Kojot négy lelke című animációs filmjét jelöli a „legjobb nemzetközi film” kategóriában a 2024-es Oscar-díjra, tudatta lapunkhoz eljuttatott közleményében az intézmény.

A METU oktatójának animációs filmjét jelöli hazánk az Oscar-díjra
Gauder Áron képviseli hazánkat az Oscarért való küzdelemben
Fotó: Facebook/A kojot négy lelke

A film Bereményi Géza és Gauder Áron (a Nyócker! rendezője) forgatókönyvéből készült, a producer Temple Réka. A rajzokat a rendező, Gauder Áron készítette, az animációs rendező Baumgartner Zsolt volt, a film zenéit autentikus indián dalokból állították össze. A filmben szereplő zeneszámokat kortárs indián előadók, míg a külföldön vetített angol szinkronos verzióhoz a szereplők hangját indián művészek adták.

A film az indiánok teremtésmítoszán keresztül az emberiség előtt álló kihívásokra hívja fel a figyelmet.

Gauder Áron 13 éve tanít a Budapesti Metropolitan Egyetem Művészeti és Kreatívipari Karán animációs hallgatókat, szeptembertől animációs tervezést.

„Nagy megtiszteltetés a jelölés, remélem az amerikai közönség jól fogadja majd, hogy egy magyar film szól az ő történelmükről.”

Oktatói munkájával kapcsolatban hozzátette: „Fontosnak tartom, hogy a szakmában aktívan dolgozó filmesek oktassák a jövő animációs szakembereit, mert a szakma megtanulható részét leginkább a gyakorlatban lehet elsajátítani.”

Kapcsolódó írásaink