Kultúra

Tizedszer rendezik meg a Nemzetközi Verkli Fesztivált a hétvégén Keszthelyen

Újra megszólalnak a hagyományos zenegépek szeptember első hétvégéjén Keszthelyen, ahol 10. alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Verkli Fesztivált.

Tizedszer rendezik meg a Nemzetközi Verkli Fesztivált a hétvégén Keszthelyen
Tizedszer rendezik meg a Nemzetközi Verkli Fesztivált a hétvégén Keszthelyen
Fotó: Facebook/Nemzetközi Verkli Fesztivál

A szervező Keszthelyi Turisztikai Egyesület közleményében emlékeztet arra, hogy a Magyarországon egyedülálló eseményt a ma Gyenesdiáson élő, svájci származású Surber házaspár, Irina és Hansjörg hívta életre, és az elmúlt egy évtized során Európa számos országában népszerűségre és elismertségre tett szert a XIX. és a XX. század fordulóján népszerű zenei eszközök kultúráját és korszellemét bemutatva.

A nemzetközi rendezvényre idén is kiemelkedő számban, több mint 70-en regisztráltak a környező országok verklisei, így magyar, lengyel, szlovén, szlovák, osztrák, német, svájci és holland résztvevők szórakoztatják majd a közönséget szeptember 2-án és 3-án Keszthely Fő terén, piacán és sétálóutcáján, egészen a kastélyparkig bezárólag.

A találkozó keretében a résztvevők segítenek bemutatni az egykori kintornások életét és munkásságát, egy rég elfeledett hangszert és a korszellemet felidézve, és vidám hangulatot teremtve Keszthely központjában. Közülük ketten, Németh József és a Kackiás Verklis néven ismert Ring István évről évre keringőkkel és magyar dalokkal is kiegészítik repertoárjukat, így többek között a Pancsoló kislány, Máté Péter kedvelt slágerei, valamint a Bob herceg is hallható lesz verklis feldolgozásban szeptember első hétvégéjén Keszthelyen.

Kapcsolódó írásaink