Kultúra

Véreskezű diktátor vagy legendás hadvezér volt-e Napóleon?

Támadják az új Napóleon-film rendezőjét, Ridley Scottot, mert Hitlerhez hasonlítja a legendás császárt

November 22-én mutatják be az Egyesült Államokban, majd Angliában a Ridley Scott rendezte Napóleon című filmet, amely már vetítése előtt vitát váltott ki, mert a rendező a francia császárt a szintén diktátor Hitlerhez és Sztálinhoz hasonlította.

Véreskezű diktátor vagy legendás hadvezér volt-e Napóleon?
Novemberben mutatják be a Napóleon című filmet, amelynek főszereplője Joaquin Phoenix
Fotó: AFP/SCOTT FREE PRODUCTIONS – APPLE S / COLLECTION CHRISTOPHEL

Felmerül a kérdés, hogy miért kell a 21. században Bonaparte Napóleonról új filmet forgatni, amikor a törtélem egyik legmegosztóbb uralkodójáról már 1927-ben látványos, 230 perces némafilm készült. Azóta eltelt majdnem száz év alatt több tucat Napóleonról is szóló film közül a legnagyobb sikerű az 1956-ban, a magyar származású King Vidor által rendezett (nagyapja, Vidor Károly az 1948-as szabadságharc elbukása után menekült Amerikába), Lev Tolsztoj regényéből forgatott Háború és béke volt, olyan világsztárok főszereplésével, mint Audrey Hepburn, Mel Ferrer, Henry Fonda, Vittorio Gassman. Az amerikai filmre válaszul a világhírű orosz rendező, Szergej Bondarcsuk 1966-ban monumentális, négy részes Háború és békét készített, amely az amerikai változattal ellentétben Oscar-díjas lett.

Mel Ferrer és Audrey Hepburn a nagy sikerű amerikai Háború és Béke című filmben
Mel Ferrer és Audrey Hepburn a nagy sikerű amerikai Háború és béke című filmben
Fotó: Wikipedia

Mindezek után merész ötlenek tűnhet a francia császárról szóló újabb film, amelynél az még meglepőbb, hogy erre a világhírű brit rendező Ridley Scot 85 évesen (!) vállalkozott.

Hogy miért?

„Napóleon olyan ember volt, aki mindig is lenyűgözött. A semmiből jött, hogy mindent irányítson, miközben romantikus háborút vívott házasságtörő feleségével, Joséphine-nel. Meg akarta hódítani a világot, hogy ezzel elnyerje felsége szerelmét, és amikor ez nem sikerült, elpusztította magát is” – nyilatkozta Scott, aki a főszereplőnek azt a Joaquin Phoenixet választotta, aki egyik sikerfilmjében, a Gladiátorban nyújtott alakításáért Oscar-díjra jelöltek.

A Nagy-Britanniában 2022-ben forgatott film veterán rendezője élénk vitát váltott ki, amikor Napóleont egy interjúban a huszadik század két véreskezű diktátorához, a fasiszta Hitlerhez és a kommunista Sztálinhoz hasonlította. „Figyelj, sok rosszat is tett” – jelentette ki Scott, magyarázva a francia császárról alkotott véleményét.

A BBC összeállításából kiderül, hogy nem ő az első angol, aki bírálni merte a legendás történelmi személyiséget, például George Orwell 1945-ben megjelent Állatfarmjában Napóleonnak hívják azt a disznót, amelyikből diktátor lesz.

De vajon valóban tisztességes-e Napóleont diktátornak nevezni, és más hírhedt diktátorokkal egy lapon említeni?

A francia történészek visszautasították a brit rendező nézetét. „Hitler és Sztálin semmit sem épített, csak pusztított. Napóleon épületei még ma is állnak, és nem pusztította el sem Franciaországot, sem Európát. Hagyatékát ezt követően ünnepelték, felkarolták és tovább bővítették” – jelentette ki Thierry Lentz, a Fondation Napoléon munkatársa a The Telegraphnak.

Tisztelői szerint megreformálta Franciaországot, központosította a kormányt, átszervezte a bankszektort, átalakította az oktatást és bevezette a napóleoni törvénykönyvet, amely átalakította a jogrendszert, és mintaként szolgált sok más ország számára.

Bírálói szerint viszont véres háborúk sorozatát vívta Európa-szerte – amelyeknek hatmillió áldozata volt –, létrehozva egy olyan hatalmas birodalmat, amely az Ibériai-félszigettől Moszkváig terjedt.

Philip Dwyer, az ausztráliai Newcastle-i Egyetem történészprofesszora, egy háromkötetes Napóleon-életrajz szerzője szerint „lehet vitatkozni arról, hogy Napóleon zsarnok volt-e vagy sem, én inkább a zsarnok felé hajlok. Viszont ő biztosan nem Hitler vagy Sztálin volt, akik brutálisan elnyomták saját népüket, s milliók halálát okozták.”

Charles Esdaile, a Liverpooli Egyetem történelem professzora viszont úgy látja: „Napóleon kiváló hadvezér volt. Olyan ember, akit személyes ambíció vezérelt, és könyörtelen volt. Egy ember, akinek nagyon világos elképzelése volt arról, hogy milyen Franciaországot, sőt milyen Európát kell felépítenie, hogy támogassa hadigépezetét. Azok a vélemények, hogy felszabadító volt, a jövő vezetője, lényegében mind a napóleoni legenda része.”

Az viszont tagadhatatlan, hogy a 2003-ban lovaggá ütött Sir Ridley Scott vitatható nyilatkozatával hatalmas reklámot csinált az őszi bemutató előtt a filmjének…

Kapcsolódó írásaink

A bonapartizmus jellemzői

ĀAz egyes számú politikai vezető alakja köré a propaganda valóságos kultuszt font. Karizmájának tulajdonította az elért sikereket