Kultúra

Díjak átadásával zárult az 51. Tokaji Írótábor

A folyóiratoktól a tankönyvekig – Az irodalom fórumai címmel meghirdetett, számos kulturális programmal kísért jubileumi Tokaji Írótábor – hagyományainak megfelelően – szoboravatással és díjátadóval zárult. A Tokaji Írótábor díját Smid Róbert irodalomtörténész, kritikus nyerte el. A Nagyhordó-díjat Kovács István József Attila-díjas költő kapta.

Díjak átadásával zárult az 51. Tokaji Írótábor
Az írók és költők belakták a tokaji tereket az írótábor idején
Fotó: Facebook/Tokaji Írótábor

Az előadásokon és szakmai vitákon túl egyebek mellett színházi előadás, kerekasztal-beszélgetések, folyóirat-bemutató, emlékfaültetés, emléktábla-avatás, borkóstoló és barátságos labdarúgó-mérkőzés várta az idei táborozókat és az érdeklődő közönséget, esténként pedig színházi előadás és koncertek szórakoztatták a résztvevőket.

A Tokaji Írótábor díját idén Smid Róbert kritikus, irodalomtörténész, egyetemi oktató, a kortárs magyar irodalom szakértője kapta.

Nagyhordó-díjban részesült Kovács István Széchenyi- és József Attila-díjas költő, műfordító, történész, diplomata, a legendás Kilencek költőcsoport tagja, a lengyel–magyar kapcsolatok kutatója. Hordó-díjjal Lajtos Nóra költőt és Végh Dudás Máriát, az Írótábor 30 éve hűséges könyvelőjét, gazdasági munkatársát, valamint Makai Gergelyt, a Tokaj-Hétszőlő Zrt. birtokigazgatóját tüntette ki az elnökség.

A kitüntetéseket Bánné dr. Gál Boglárka, Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Közgyűlésének elnöke és Posta György, Tokaj város polgármestere adta át a díjazottaknak, akiknek munkásságát Mezey Katalin, Erős Kinga, L. Simon László és Soltész Márton méltatta.

Felavatták az Oláh János  költő, szerkesztő emlékére készült domborművet, Oláh Katalin szobrászművész alkotását
Felavatták az Oláh János költő, szerkesztő emlékére készült domborművet, Oláh Katalin szobrászművész alkotását
Fotó: A Tokaji Írótábor Facebook-oldala

A zárónapon avatták fel a tokaji Millenniumi Irodalmi Emlékpark két új alkotását is: Béres János szobrászművész Petőfi–Madách 200 című domborművét Demeter Szilárd, Oláh Katalin szobrászművész Oláh János költőt ábrázoló művét pedig Kovács István ajánlotta a közösség figyelmébe. Ugyanitt emlékfát ültettek a tavaly elhunyt, kiváló irodalomtörténész, Kabdebó Lóránt tiszteletére is.

A Tokaji Írótáborban idén csaknem kétszázan vettek részt, jó példáját adva annak, hogy az 51 éves rangos irodalmi tanácskozás képes a megújulásra.

Kapcsolódó írásaink