Kultúra

Kína két rakétát küldene a Holdra 2030-ig

Az egyik az égitest felszínén landoló leszállóegységet, a másik az asztronautákat és az űrhajót szállítaná

Mindkét rakéta belépne a Hold pályájára, és a sikeres dokkolást követően az űrhajósok leereszkednének az égitest felszínére – számolt be a kínai állami média szerdán.

Kína két rakétát küldene a Holdra 2030-ig
Képünk illusztráció
Fotó: Facebook/BME – Budapest University of Technology and Economics

Kína az ikerrakétákkal hidalná át azt a problémát, hogy még nem sikerült kifejlesztenie olyan erős rakétát, amelynek segítségével mind az asztronautákat, mind a leszállóegységet eljuttathatná a Holdra.

Miután az űrhajósok befejezték tudományos feladataikat, és mintákat gyűjtöttek a Holdról, űrhajójukkal visszatérnek a Földre” – vázolta a terveket Csang Haj-lian űrmérnök.

Az elmúlt években fokozódott az űrkutatási verseny, miután Kína és az Egyesült Államok is szemet vetett a Hold potenciális ásványkincseire.

Kína egyelőre le van maradva az Egyesült Államok mögött tapasztalatban és technológiában, miután az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) már 1972-ben embert küldött a Holdra, és az amerikai űrhajósok 2025-ben várhatóan visszatérnek az égitestre.

Kína Holddal kapcsolatos céljainak elérése érdekében egy szupernehéz hordozórakétát, egy új generációs űrhajót, egy leszállóegységet és egy holdjárót fejleszt ki” – mondta el Csang.

Az Egyesült Államok és a Szovjetunió után a világon a harmadik országként Kínának sikerült mintát hoznia a Holdról egy legénység nélküli küldetés során 2020-ban.

Kapcsolódó írásaink