Kultúra

Erdélyi dokumentumfilmeket várnak idén a Filmtettfeszt versenyprogramjába

Cél: a fiatal erdélyi magyar tehetségek felkutatása, filmjeik bemutatása a szakmának és a nagyközönségnek

Erdélyi dokumentumfilmeket várnak idén a 23. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle versenyprogramjába, a Filmgaloppba, amelybe augusztus 20-ig lehet nevezni – közölte az MTI-vel Jakab-Benke Nándor, a verseny kurátora.

Erdélyi dokumentumfilmeket várnak idén a Filmtettfeszt versenyprogramjába
Erdélyi dokumentumfilmeket várnak idén a Filmtettfeszt versenyprogramjába
Fotó: Facebook/Filmtettfeszt – Erdélyi Magyar Filmszemle

Az erdélyi magyar filmszemle kilencedik kiadásához érkezett versenyének célja a fiatal erdélyi magyar tehetségek felkutatása, filmjeik bemutatása a szakmának és a nagyközönségnek.

A Filmgaloppba évente váltakozva várják a fikciós és dokumentarista alkotásokat, idén a dokumentumfilmeken a sor.

„Azért találtuk ki ezt a vetésforgót, hogy legyen két év arra, hogy elkészüljenek az alkotások” – magyarázta Jakab-Benke Nándor. Mint mondta, lehet, hogy egy év alatt nem állna össze elég erős mezőny, két év alkotásaiból könnyebb válogatni.

Hangsúlyozta, hogy a Filmgaloppba erdélyi filmeket várnak. „Nagyon nehéz elmondani, mitől lesz erdélyi egy film, a felhívásban megpróbáltuk elmagyarázni: főleg erdélyi alkotók készítsék, Erdélyben legyen forgatva, nagyrészt magyar nyelven” – részletezre a kurátor. Hozzátette, hogy ha magyarországi alkotók is vannak a stábban, vagy románul is beszélnek a filmben, attól még az alkotás erdélyinek minősül.

A másik fontos szempont, hogy a versennyel a fiatal erdélyi magyar filmes tehetségeket szeretnék buzdítani, ezért 35 éves korig lehet nevezni.

A felhívás szerint a Filmgalopp idei versenyében bármilyen témájú és technikájú, de valamilyen formában a valóságot rögzítő dokumentumfilm indulhat – akár kísérleti vagy animációs alkotás is –, amely 2021. január 1-je óta készült el, és amely stábjának kulcsfigurái (író, rendező, operatőr, producer) nagyrészt erdélyi alkotók. „Fontos szempont az is, hogy a filmek javarészben erdélyi helyszíneken készüljenek, és nagyrészt vagy teljes egészükben magyar nyelven szólaljanak meg” – írták a szervezők.

A nevezés határideje 2023. augusztus 20., éjfél, a versenybe válogatott filmek listáját szeptember elsején közlik. A versenyfilmeket október 4. és 8. között levetítik a 23. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle helyszínein.

Az előzsűrizést a Filmtett szerkesztősége végzi, a díjakról háromtagú szakmai zsűri és a közönség dönt. A díjkiosztót a fesztivál záróünnepségén, október 7-én tartják Kolozsváron.

A Filmtettfeszten legutóbb 2021-ben versenyeztek dokumentumfilmek. Az idei teljes versenyszabályzat és a nevezési űrlap, valamint a részletes információk a Filmtettfeszt.ro-n érhetőek el.

Kapcsolódó írásaink