Kultúra

Kriminek is beillő dokumentumfilm mutatja be a Salvator Mundi történetét

A Mona Lisa férfi párjaként is emlegetett Salvator Mundi kalandos útját követi végig az Elveszett Leonardo című francia dokumentumfilm, amelyet a Magyar Nemzet mutatott be cikkében. A portál szerint az alkotás sokkal inkább hordozza egy lebilincselő krimi sajátosságait, mint egy dokumentumfilmét.

Kriminek is beillő dokumentumfilm mutatja be a Salvator Mundi történetét
A Salvator Mundi másolata egy Leonardo-kiállításon
Fotó: Hans Lucas via AFP/Xose Bouzas

A Salvator Mundi, a művészettörténet legvitatottabb és legdrágábban eladott műalkotása, jelen ismereteink szerint 1500 körül készítette Leonardo da Vinci XII. Lajos megrendelésére. Jézus Krisztust ábrázolja, aki jobb kezét áldásra emeli, míg bal kezében egy kristálygömböt tart.

A cikk szerint Az Elveszett Leonardo a műkincs-kereskedelem kevésbé ismert oldalát mutatja be, amelyben a politikáé, a presztízsharcé, a manipulációé és az emberi kapzsiságé a főszerep, nem pedig a műalkotásé.

A film felidézi a kép történetét: a XIX. század végéig nem tudnak a Salvator Mundiról, 1900-ban egy neves angol műgyűjtő, Francis Cook tulajdonába kerül, majd 1958-ban a londoni Sotheby’s aukciósházban 45 fontért kel el, 2005-ben pedig ismét elárverezik, hasonlóan alacsony összegért, mert másolatnak vélik.

Objektum doboz

Kézen-közön végül New Yorkban restaurálják, s ekkor értékelik is fel a képet. 2013-ban egy svájci milliárdos, Yves Bouviermár 80 millió dollárt fizetett ért, majd 127,5 millió dollárért adta tovább az orosz Dmitrij Ribolovjlevnek, aki megtudva, hogy mennyit nyert Bouvier az üzleten, bosszút áll, majd túlad a képen.

A Christie’s ezek után hatalmas kampányt épít köré, s végül 2017-ben eladja egy szaúdi hercegnek a Salvator Mundit, amely jelenleg az abu-dzabi Louvre-ban van hosszú távú letétként.

Kapcsolódó írásaink