Kultúra

Petőfiről szóló összművészeti előadás lett az év zenei eseménye

A darabot táncos betétek is színesítik

A Szabadság, szerelem – Petőfi 200 című, középiskolásoknak készült, összművészeti előadás kapta a Petőfi Zenei Díj Év zenei eseménye díját – tájékoztatta a Kertész Imre Intézet az MTI-t.

Petőfiről szóló összművészeti előadás lett az év zenei eseménye
Káel Csaba
Fotó: MH/Purger Tamás

A Szabadság, szerelem – Petőfi 200 című, sodró lendületű, modern, koncertszínházi produkció a középiskolások nyelvén, látványosan mutatja be Petőfi Sándor és Szendrey Júlia szerelmét, a költő forradalmi lelkületét, verseinek szenvedélyét, a szabadság és a szerelem mindent elsöprő jelentőségét a költő életében, de az 1848–49-es forradalom és szabadságharc korában felerősödött értékek: a szabadság, a hazaszeretet is megelevenednek a darabban.

A szövegkönyvet – Szendrey Júlia, Petőfi Sándor és Ady Endre műveinek felhasználásával – Ugron Zsolna József Attila-díjas író, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatója írta, a produkció a Kossuth-díjas Káel Csaba rendezésében készült két szereposztásban: Petőfi szerepében Zámbori Soma vagy Berettyán Nándor látható, Szendrey Júliát Bánovits Vivianne és Katona Kinga alakítja, míg narrátorként Berecz István vagy Szabó Sebestyén László működik közre.

A darabot táncos betétek is színesítik Bíró Márton, Lázár Anna Dóra, Popovics Márk és Pálinkó Johanna előadásában.

A produkció gerincét Petőfi versei adják, amelyek közül kilencet népszerű könnyűzenei előadók dolgoztak fel, a saját stílusukhoz illeszkedően. A produkcióban szereplő Petőfi-versmegzenésítések klipjeit február óta elérhetőek a Kertész Imre Intézet YouTube-csatornáján.

Az ingyenes előadás március 15-én, Budapesten, a Hagyományok Házában dupla telt házzal mutatkozott be, májusban a Müpában is láthatta a közönség.

A produkció országjáró körúton hat vidéki helyszínen – Balassagyarmaton, Zalaegerszegen, Békéscsabán, Nyíregyházán, Szolnokon és Debrecenben – csaknem 5000 diák előtt mutatkozott be a Petőfi 200 – Közös jó a szabadság című programsorozat részeként.

A dalokból készült válogatáslemez március 15-én jelent meg digitális terjesztésben a Kertész Imre Intézet gondozásában.

A Petőfi 200 – Közös jó a szabadság programsorozatot a Nemzeti Kulturális Alap - Petőfi 200 Ideiglenes Kollégium támogatta – áll a közleményben.

A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány képviseltében a díjat Ugron Zsolna, a Kertész Imre Intézet művészeti igazgatója és Szabó Tamás programigazgató vette át – közölték.

Kapcsolódó írásaink

Szabadtéri Színházak Találkozója

ĀA szabadtéri színjátszást népszerűsítő eseménysorozat a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre