Kultúra

Mozart szerelmi életének drámájáról árulkodó levél kerül kalapács alá

Árverésre kerül júliusban Londonban a Christie's aukciósháznál egy levél, amely arról tanúskodik, hogy Wolfgang Amadeus Mozart osztrák zeneszerző „teljes pánikba” esett a szerelmi élete kapcsán. A dokumentum akár félmillió fontért is elkelhet az aukciósház becslése szerint.

Mozart szerelmi életének drámájáról árulkodó levél kerül kalapács alá
Mozart élete során számos levelet írt
Fotó: Wikipedia/Barbara Krafft

Az 1782 nyarán írt kétoldalas levélben a zeneszerző közeli barátjától kért tanácsot a jövendőbeli anyósával kapcsolatos „félreértés” rendezésére.

„A leendő anyós a rendőrséghez akart fordulni, hogy visszaszerezze a menyasszonyt, ami rettenetes következményekkel járt volna Mozart hírnevére” - közölte Thomas Venning, a Christie's könyv- és kéziratrészlegének vezetője.

Mozart élete során számos levelet írt, de Venning szerint ritkán lehet találkozni velük aukciókon, és „ritkán lehet betekinteni ilyen mélyen a jellemébe és az érzelmeibe életének ilyen fontos pillanatában”.

Mozart 26 éves korában írta a levelet, röviddel azután, hogy Bécsbe érkezett. Míg az első nagyobb operájával a karrierje szárnyalni kezdett, szerelmi élete „egyre bonyolultabbá vált”, és égett a vágytól, hogy előbbre hozza Constanzéval kitűzött esküvőjét.

„(A zeneszerző) nagyon szigorú katolikus családból származott. Ezért az a tény, hogy már együtt lakott Constanzéval, hogy lefeküdtek egymással, arról tanúskodik, hogy mit sem törődött az óvatossággal” - mondta Venning.

„Ez a felszabadult viselkedés a magán- és a szakmai életében” Venning szerint „üdítő” volt.

„Ez arról tanúskodik, hogy Mozart egyfajta forradalmi alak volt. Olyan valaki, aki nem engedelmeskedik a szabályoknak” - mondta.

Röviddel a levél megírása után Mozart és Constanze összeházasodott, és együtt éltek a zeneszerző 1791-ben, 35 éves korában bekövetkezett haláláig.

A kézirat a Christie's júliusi árverésén kerül kalapács alá, és az árverési ház arra számít, hogy ez lehet az eddig legdrágábban eladott Mozart-levél, leütési árát 300 és 500 ezer font közé becsülik.

Kapcsolódó írásaink