Kultúra

Nagy-Vargha Zsófia: A fiatal tehetségekre alapozhatjuk az ország jövőjét

Magyarországnak vannak olyan kincsei, amelyekre nemcsak büszkék lehetünk, hanem az ország működését is alapozhatjuk rájuk, ezek pedig a fiatal tehetségek – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára szombaton Gödöllőn.

Nagy-Vargha Zsófia: A fiatal tehetségekre alapozhatjuk az ország jövőjét
Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára beszédet mond az I. Grassalkovich Országos Történelemverseny döntőjének megnyitóján a Gödöllői Királyi Kastélyban
Fotó: MTI/Lakatos Péter

Nagy-Vargha Zsófia az I. Grassalkovich Országos Történelemverseny döntőjének megnyitásakor méltatta Gödöllő szerepét, amely minden magyar számára fontos határon innen és túl is.

Felidézte, hogy a 18. században Gödöllő gazdag birtokosa építtette fel Magyarország jelenleg legnagyobb alapterületű barokk kastélyát. Ez a kastély az 1848-as szabadságharc idején Windisch-Grätz szálláshelye, majd az isaszegi csata után Kossuth Lajos főhadiszállása volt, az első világháború végén pedig IV. Károly király itt értesült a monarchia összeomlásáról – emlékeztetett a kastély gazdag történelmére a helyettes államtitkár.

Nagy-Vargha Zsófia beszélt arról, hogy a történelmi versenyt a megálmodói úgy szervezték meg, hogy ne csupán egy tárgyi ismereti verseny legyen, hanem élményt is nyújtson a résztvevőinek.

Az I. Grassalkovich Országos Történelemverseny tematikája a 17. és a 18. századi magyar és nemzetközi történelem köré épül, amelyet a versenyzők Grassalkovich I. Antal szemüvegén keresztül szemlélhetnek. A verseny a résztvevők tárgyi tudásán túl a logikai gondolkodásukra, az érvelési képességükre, valamint a kreativitásukra is súlyt helyez – olvasható a tortenelemoktatok.hu oldalon.

Kapcsolódó írásaink