Kultúra

Életműdíjakat adtak át a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Esztergályos Cecília színésznő, táncművész, Mészáros Márta rendező, Reviczky Gábor színművész, Romwalter Béla (Richy) producer és Ternovszky Béla rajzfilmrendező kaptak életműdíjat pénteken a balatonfüredi Kisfaludy Galériában tartott gálaesten.

Életműdíjakat adtak át a Magyar Mozgókép Fesztiválon
A díjazottak, Romwalter Béla producer, Ternovszky Béla rajzfilmrendező, Esztergályos Cecília színésznő, táncművész és Reviczky Gábor színművész, valamint a Mészáros Márta rendező nevében a díjat átvevő Czinkóczi Zsuzsa színésznő a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjainak átadásán
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program szervezésében június 7. és 10. között megrendezett Magyar Mozgókép Fesztivál részeként tartott gálaesten Káel Csaba, a magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos arról beszélt: a négynapos rendezvény műsorán vetített filmeken az életműdíjasok munkái is megjelennek.

„Idézzük mondataikat, figuráikat, közös identitásunk, hogy ismerjük történeteiket, velük nőttünk fel. Személyük összekapcsolja a múlt filmgyártását a jelenével, és üzen a jövőnek is arról, hogy a művészek mennyi mindent tudnak adni a mozgóképen keresztül – mondta. – Életművük olyan örökség, amelyet tovább kell vinni, megmutatni a következő generációknak is, hogy milyen gazdag a kultúránk" – emelte ki Káel Csaba.

Bóka István (Fidesz–KDNP), Balatonfüred polgármestere emlékeztetett: már harmadik alkalommal rendezik meg a Magyar Mozgókép Fesztivált, amelyen Veszprém és Balatonalmádi mellett Balatonfüred is találkozóhelye lehet a filmes szakmának és a közönségnek.

Hozzátette: a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program évében a régió három városban nyolc helyszínen láthatja a közönség a magyar filmek színe-javát, miközben személyesen is találkozhatnak az élő legendákkal.

A gálaesten öten kaptak életműdíjat.

Esztergályos Cecília Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, táncművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Több mint ötvenéves pályafutása során csaknem kétszáz filmben és színházi darabban játszott.

Mészáros Márta (aki egészségi állapota miatt nem tudott részt venni a díjátadón) Kossuth- és Balázs Béla-díjas rendező, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével kitüntetett érdemes művész, a magyar mozgókép mestere, az első jelentős magyar női rendező. Az Örökbefogadásért 1975-ben elnyerte az Arany Medvét a Berlinalén, a Kilenc hónap és a Napló gyermekeimnek című filmjeit Cannes-ban díjazták, utóbbi nagydíjas lett, a Napló szerelmeimnek című filmért pedig megkapta az Ezüst Medvét.

Reviczky Gábor a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész. Népszerűségét filmes szerepeinek is köszönheti, de sokan kedvelik Robert De Niro, Jack Nicholson vagy Clint Eastwood magyar hangjaként.

Romwalter Béla fővilágosító, producer dolgozott többek közt Jancsó Miklóssal, Makk Károllyal, Sándor Pállal és Szinetár Miklóssal. Az Oscar-díjas Zsigmond Vilmossal 1992-ben közösen alapították meg a Sparks céget, amely világítástechnikai szolgáltatásban és kamerakölcsönzésben máig piacvezetőnek számít, és immár a fővilágosítók képzésében is részt vesz.

Ternovszky Béla Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, érdemes művész. Nevéhez olyan közkedvelt sorozatok fűződnek, mint a Mézga család, a Kérem a következőt! és a Gusztáv, de ő rendezte a kultikus Macskafogót is, amelyet világszerte nagy sikerrel vetítettek.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom