Kultúra

Legújabb lemezét mutatja be Tímár Sára szerdán a Zeneakadémián

Ének a határtalanról című legújabb lemezét mutatja be szerdán Tímár Sára és zenekara a Zeneakadémia Solti Termében – tájékoztatták a szervezők kedden az MTI-t.

Legújabb lemezét mutatja be Tímár Sára szerdán a Zeneakadémián
A népzene hiteles megszólaltatásán túl fontosnak tartják a hagyományok továbbadását is
Fotó: Facebook/Tímár Sára

A közlemény szerint a Weöres Sándortól kölcsönzött cím is azt jelzi, hogy az album komoly témákkal foglalkozik: olyan népdalok, valamint Weöres Sándor- és Kányádi Sándor-versek megzenésített verziói hangzanak el, amelyeknek központi gondolata az örökkévalóság, a harmóniakeresés, a halál utáni élet, a tudatosodás, vagy az örök érvényű szerelem.

Az albumon Tímár Sára és Szabó Dániel dalszerzőként is szerepel, a versmegzenésítéseket és a népzenei feldolgozásokat közösen készítették.

A zenekarban Tímár Sára és Szabó Dániel énekel, Szabó Dániel cimbalmon, Nyitrai Tamás hegedűn, Fekete Márton brácsán, Lelkes András bőgőn, Hargitai-Halászi Lehel pedig furulyán és ütőgardonon játszik.

A tagok 2009 óta dolgoznak együtt, népzenével kisgyermekkoruk óta foglalkoznak. Tudásukat az iskolai tanulás mellett táncházak, zenei táborok, gyűjtőutak során, idős mesterektől tanulva csiszolták. A zenekar tagjai a Zeneakadémia népzene szakának hallgatói voltak, és nagyjából egy időben szereztek előadóművészi és tanári diplomát, de etnográfus, kiadóvezető, közgazdász és hangszerkészítő is található a hangszerek mögött – áll a közleményben.

A zenekar tagjai számos versenyeredménnyel, ösztöndíjjal, díjakkal büszkélkedhetnek, Szabó Dániel pedig a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjének kitüntetettje. A népzene hiteles megszólaltatásán túl fontosnak tartják a hagyományok továbbadását is, alapfokú művészeti iskolákban, középfokú és felsőoktatási intézményekben tanítva örökítik tovább a néphagyományt.

Tímár Sára Junior Prima díjas énekesnő évek óta számos zenei formáció aktív tagja, 2009 óta fellép a Sebő-együttessel is, a népi énekhang kreatív lehetőségeit pedig a Dalinda együttes alkotó alapítójaként is keresi – emlékeztetnek a közleményben.

Kapcsolódó írásaink