Kultúra

Pénteken délután kezdődik a nemzetközi Történetmesélő Fesztivál a Karinthy Színházban

Minden produkciót tolmáccsal hallgathatnak a meserajongók

A X. Színházi Olimpia keretében háromnapos Történetmesélő Fesztivál kezdődik pénteken délután a Karinthy Színházban, amelyen észt, skót, görög és magyar mesemondók varázsolják el a mesére fogékony közönséget. Minden előadás tolmácsolással zajlik, hogy minél többen élvezhessék a produkciókat.

Pénteken délután kezdődik  a nemzetközi Történetmesélő Fesztivál a Karinthy Színházban
Berecz András személyesen ismerhette a medveverő Hazug Pistát
Fotó: Török Péter

A pénteken délután négykor nyitják meg hivatalosan a Karinthy Színházban a május 12. és 14. között zajló Történetmesélő Fesztivált, amelyre Berecz István táncművész különleges meglepetésprodukcióval készül, majd 17 órától az észt mesemondó, Piret Päär mesél, akinek a meséi bekerültek az észt közoktatásba is. A boldog ember inge és a Mennyei esküvő című meséit hallhatja a fesztivál közönsége.

Tom Muir Skóciából érkezik a fesztiválra. Angolul fog mesélni az Orkney-szigetekről, illetve különös történeteket hoz Skóciából. Szombaton 15 órától hallhatjuk a Talemaidnes triót Görögországból. Három görög óvónő egymás szavába vágva mesél ógörög mítoszokat, illetve néprajzosok által gyűjtött történeteket, és közben számos népi hangszert is megszólaltat. Az aranyfa és az Ahol a hattyúk repülnek című meséket adják elő.

Berecz András Kossuth-díjas ének- és mesemondó a fesztivál művészeti vezetője. Mint mondta: türelmes és kíváncsi közönséget vár a Történetmesélő Fesztiválra. Fel a medvére, a fa nem játék, Mese a meséről címmel fog mesélni, és ennyiből már gyaníthatjuk, hogy Hazug Pista, aki a medvével szokott elbánni, ezúttal is a meseszereplők között lesz.

A további másfél napon minden mesemondó megismétli a programját, hogy minél többen meghallgathassák őket, illetve vasárnap délelőtt népmese-konferencia zajlik majd a mesemondók részvételével.

Kapcsolódó írásaink

Ez a száz mese - etikai kódex

ĀA közelgő Nemzetközi Mesemondó Fesztiválról, Hazug Pistáról és Szamár Jóskáról beszélgettünk Berecz András Kossuth-díjas ének- és mesemondóval