Kultúra

Habán kerámiák a Hónap kincsei a Magyar Nemzeti Múzeumban

A habán mesterek ragyogó színekkel festett fehér ónmázas kerámiái egy hónapon át láthatóak a múzeum aulájában

A Hónap kincse sorozat célja felhívni a figyelmet a magyar kultúra támogatásának fontosságára. Az intézmény számára fontos a gyűjtemény gyarapodása, az adományozásoknak köszönhetően sok értékes és különleges nemzeti kincs kerül a múzeumba – emelik ki az MNM MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

Habán kerámiák a Hónap kincsei a Magyar Nemzeti Múzeumban
Magyar Nemzeti Múzeum
Fotó: MH/Török Péter

A közleményben olvasható, hogy Bolla Kálmán egy nyolc darabból álló, habán kerámiákat tartalmazó tárgyegyüttest adományozott a múzeumnak.

A közleményben idézik Tomka Gábort, az MNM gyűjteményi főigazgató-helyettesét, aki a Hónap kincse kamaratárlat keddi megnyitóján köszönetét fejezte ki Bolla Kálmánnak és feleségének. Hangsúlyozta: az adományozók egy több évszázados hagyományt folytattak ajándékozásukkal, ami a Nemzeti Múzeum megalapításától kezdve végig kíséri az intézményt, hiszen egy nagylelkű felajánlással kezdődött a múzeum története 1802-ben, és ezt a hagyományt magáénak érezte az egész ország.

Bolla Kálmán köszöntőjében elmondta: a közgyűjtemény gyarapítása mellett egyben szüleinek, Bolla Kálmánnak és Melis Ilonának is emléket kívánt állítani. A gyűjteményt tőlük örökölte, két tál kivételével, amelyeket már ő maga vásárolt meg.

Az adományozó L. Simon László főigazgató mecenatúrára ösztönző felhívását olvasva döntött úgy, hogy e ritka, történeti vonatkozású fajanszokat felajánlja a Magyar Nemzeti Múzeumnak – áll a közleményben.

A kerámiákat Ridovics Anna, Magyar Nemzeti Múzeum művészettörténész-főmúzeológusa, a kamaratárlat kurátora mutatta be a megnyitón.

Mint a közleményben kiemelik, az anabaptista hitű, németajkú habán mesterek ragyogó színekkel festett fehér ónmázas kerámiái a 17-18. századi magyarországi művészet különleges emlékei. A divatos „bianchi da Faenza" majolikák kevés ornamentikát használó későreneszánsz stílusa nagy hatást gyakorolt munkáikra. A korszakban népszerű tálak, tányérok a pohárszék díszeként vagy az asztali kultúra látványos darabjaiként örvendeztették meg tulajdonosaikat és a vendégeket.

A különböző típusokból érdekes válogatást nyújt az adományozott anyag, amelyben hét tál, illetve tányér található. A változatos mintájú széles peremű tálak mellett egy bravúros, áttört talpas tál és egy történeti vonatkozású kicsi kanna tartozik a tárgyegyütteshez.

A kanna ónfedelén Thököly Imrének, a protestáns hadak vezérének vésett portréja látható. A kísérő felirat egyben megidézi a magyar történelem kiemelkedő, tragikus nőalakját, a szerelmes Zrínyi Ilonát – áll a közleményben.

Kapcsolódó írásaink