Kultúra

Az MCC együttműködési megállapodást kötött a Roger Scruton Alapítvánnyal

Cambridge-ben és Oxfordban is várják a magyar diákokat

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) diákjai a jövőben részt vehetnek a Cambridge-i Egyetemen és az Oxfordi Egyetemen szervezett tudományos, irodalmi, közéleti programokon, miután az MCC együttműködési megállapodást kötött a The Roger Scruton Legacy Foundationnel (RSFL).

Az MCC együttműködési megállapodást kötött a Roger Scruton Alapítvánnyal
A Mathias Corvinus Collegium (MCC) logója
Fotó: Facebook

Az MTI-hez szerdán eljuttatott közlemény szerint a dokumentumot Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója és Sophie Scruton, a Horsells Farm Enterprises igazgatója, Sir Roger Scruton világhírű konzervatív filozófus özvegye írta alá a napokban Budapesten.

A Mathias Corvinus Collegium beszámolt arról, hogy folyamatosan bővíti hallgatói számára a különböző külföldi ösztöndíj- és programlehetőségeket. Tavaly az ösztöndíjaknak köszönhetően mintegy 300 MCC-s diáknak nyílt lehetősége arra, hogy a világ legjobb egyetemein tanulhasson, illetve számos tanulmányi úton vehettek részt külföldön, így Washingtonban, Fokvárosban, Strasbourgban, Varsóban, Madridban és Isztambulban – sorolták a közleményben. Azt írták: az intézmény nemzetközi ösztöndíjrendszerének köszönhetően a diákok amellett, hogy tanulmányaikat a világ legrangosabb egyetemein folytathatják, képzéseken, konferenciákon, rövidebb vagy hosszabb távú tanulmányi és kutatási programokban is részt vehetnek.

A fiatalok a többi között az európai uniós intézményeket és a döntéshozatalt is megismerhetik az MCC nemrégiben nyílt, brüsszeli központja segítségével – ismertették. Az MCC kiemelte: a „lehetőségek tárháza a Roger Scruton Alapítvánnyal kötött megállapodás révén tovább bővül”. A jövőben a tehetséggondozó intézmény diákjai rendszeresen részt vehetnek mindazokban a programokban, amelyeket az alapítvány szervez, elsősorban a két neves angliai felsőoktatási intézményben, Cambridge-ben és Oxfordban – olvasható az összegzésben.

Emellett – folytatták – az együttműködés részeként a nemrégiben elhunyt filozófus, Sir Roger Scruton legkeresettebb könyveit fordítják le kelet-európai nyelvekre, köztük magyarra is, valamint európai esszéverseny-sorozatot indítanak fiatalok részére.

A megállapodás segíti azt is, hogy Roger Scruton könyvei minél több felsőoktatási, oktatási és kulturális intézménybe jussanak el Európa-szerte. A két szervezet abban is együttműködik, hogy még több tudományos szimpóziumot és előadást szervezzenek közösen a Cambridge Egyetemen, illetve nemzetközi hallgatói szemináriumot tartsanak az Oxford Egyetemen – közölték.

Felhívták a figyelmet arra, Sir Roger Scruton munkássága hűen tükrözi azt a konzervatív értékrendet és gondolatiságot, amelyet a Mathias Corvinus Collegium is magáénak vall. A Scruton MCC közösségi térben rendszeresen szerveznek olyan rendezvényeket, konferenciákat, amelyek ezt a szellemiséget hivatottak továbbörökíteni. Az MCC Press a világhírű filozófus több könyvét is megjelentette már magyarul, a megállapodásnak köszönhetően e kötetek száma várhatóan tovább bővül – írták.